Vladimír Kopecký / Střet barev

Vladimír Kopecký / Střet barev

Adresa:

Praha 1, U Sovových mlýnů 2

Termín: 5.2.2019 2.6.2019

5úno - 2čer celý den

Žánr: výstavyumění sklo malba sklářství moderní umění praha jarní výstavy


Výstava v Museu Kampa představí významného skláře a malíře Vladimíra Kopeckého.

Umělec začal svoji dráhu v 50. letech 20. století, kdy se podílel na fenomenálním úspěchu československého pavilonu na EXPO ’58 v Bruselu; v dalších letech vytvořil řadu realizací i samostatných uměleckých děl, zastoupen je v prestižních domácích i zahraničních veřejných i soukromých sbírkách.

Tvorba Vladimíra Kopeckého zahrnuje celou řadu přístupů, nejčastěji je zmiňována polarita geometrického řádu a gestické malby. Ovšem Kopecký je také jeden z českých nejvýraznějších koloristů; barva je důležitým pojítkem jeho pestré a rozsáhlé tvorby a je to také jedna z nejdůležitějších charakteristik Kopeckého tvorby. Barva ve sklářském pojetí znamená její větší svébytnost, průsvitnost, zároveň specifické ohraničení barevného pole s průniky jednoho tónu do druhého. Unikátní, často radikální použití barvy (jak v malbě, tak v realizacích ve skle) většinou nerespektuje žádné prověřené zákony barevné skladby či barevných vztahů léta užívaných ve výtvarném umění. Kopecký pracuje s barvou jako se zvláštní materií, která se stává hlavní tvárnou složkou díla. Její pomocí buduje strukturu či prostorové řešení vytvářející vlastní charakter díla, jedinečné jsou i barevné kombinace.

V Museu Kampa je představena kolekce děl z posledních dvou let – celá instalace je pojata jako jedno velké autorské dílo.

Kurátor: Helena Musilová

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vladimír Kopecký /...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (650 metrů)

ValentinskaPraha (696 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (727 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (308 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (450 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (354 m)