Marie Lukáčová / Magie v době konjunktury

Marie Lukáčová / Magie v době konjunktury

Adresa:

Praha 5, Ke Sklárně 15

Termín: 15.2.2019 7.4.2019

15úno - 7dub celý den

Žánr: výstavyumění současné umění moderní umění dystopie praha jarní výstavy


Výstava navazuje na předchozí angažované umělecké projekty a aktivistickou činnost Marie Lukáčové. Ještě během studií zpracovávala (často ve spolupráci s umělcem Jakubem Ročkem) témata blížící se apokalypsy způsobené palčivými krizemi dnešní doby: geopolitickou situací, hyperkapitalismem, ekologickou hrozbou anebo nadvládou machistického „silnějšího pohlaví“. Její videa, která často propojuje s komiksovou kresbou a 3D animací, se většinou pohybují v kulisách dystopických světů a připomínají post-surrealistické vizuální koláže.

Marie Lukáčová vidí chyby v systému a ty jí nedají spát. Zpracovává je v příběhových liniích svých děl, kde svou frustraci a naštvání filtruje s osobitě drzým humorem a mladistvou urputností. Chyby v systému se projevují také formálně: v deformovaném obrazu, rušivých šumech a ostrých střizích. V poslední době se v její tvorbě stále více dostává do popředí hudba: z pouhého podkresu se stává hlavním hybatelem děje, z autorských dialogů se stávají autorské songy. Marie postupně dochází k rapovému projevu a s pomocí hudebních producentů nachází svůj vlastní beat. Její texty získávají podobu protest songů. Nejsilněji byl doposud její hlas slyšet v souvislosti s ostrou kritikou heteronormativního nastavení současné společnosti a genderové nerovnosti nejenom v prostředí českých uměleckých škol.

V rámci připravované výstavy Magie v době konjunktury propojuje Marie Lukáčová nové hudební video („rapovou operetu“) z kancelářského prostředí s malbami na zdi a autorským mobiliářem. Tentokrát zaměřuje pozornost na pro mnohé z nás nepochopitelný svět bankovních domů, finančních toků a akvizičních fondů. Autorka toto prostředí prezentuje jako tajemný svět čar a kouzel, v němž se odehrávají rituály ne nepodobné těm ze zvířecí říše. „Základní pravidlo vrcholových bankéřů a bankéřek je však udržet své tajemství před obyčejnými lidmi, a tak striktně dodržují svůj odosobněný výraz frigidních hybatelů ekonomie,“ říká Marie o svém díle.

Marie Lukáčová (nar. 1991) studovala v malířském ateliéru na brněnské FaVU, pokračovala na Kunsthochschule v Mainzu a magisterské studium absolvovala v ateliéru supermédií na pražské VŠUP. Stála u zrodu hnutí Čtvrtá vlna, které ostře kritizovalo nerovné jednání se studentkami na uměleckých školách a přispělo k velmi hlasité diskuzi a propagaci feminismu v Česku. V lednu 2019 byla Marie vyhlášena jako jedna z finalistek na Cenu Jindřicha Chalupeckého pro mladé umělce do 35 let. Je maminkou půlročního syna Eduarda. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Marie Lukáčová /...

VIPliving HouseboatPraha (1 036 metrů)

Union Hotel PraguePraha (1 777 metrů)

Villa Seven HillsPraha (2.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (3.2 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 776 m)