Divný zlý a zvrácený - Praha

Divný zlý a zvrácený - Praha

Adresa:

Praha 7, Františka Křižíka 460/15

Termín: 31.1.2019 2.2.2019

31led - 2úno celý den

Žánr: film


Přelom ledna a února bude Divný, zlý a zvrácený. BIO OKO přinese filmovou přehlídku zmaru, úzkosti a bizarních vizí

Vyvést diváka z komfortní zóny. O to jde nové filmové přehlídce Divný, zlý a zvrácený, za kterou stojí dramaturgický tým Vít Schmarc & Aleš Stuchlý. Šest zneklidňujících snímků vylovených z arsenálu distribuční společnosti Artcam Films přinese přehlídka plná zmaru, úzkosti a bizarních filmových vizí. Tituly, které se vymykají uznávaným estetickým normám, matou diváka a záměrně ho nechávají tápat, promítne letenské BIO OKO od 31. 1. do 2. 2.

“Nebaví nás filmy, na které se snadno dívá. Filmy, na které si každý hned udělá názor. Baví nás filmy, které jsou přes čáru. Porušují tabu. Vyvádí diváka z rovnováhy,” říká Aleš Stuchlý, dramaturg Artcam Films. “Film není určený k tomu, aby jen bavil. Film ukazuje svět z úhlu, ze kterého ho nechceme vidět. Má nás vystrčit z komfortní zóny, trknout a podusit. Má riskovat, že se ho divák lekne. Že ho bude nenávidět a proklínat. A právě takové filmy jsme vybrali z portfolia Artcamu, distributora, který se rizika odmítnutí nikdy nebál a ani v budoucnu bát nebude,” dodává jeho kolega Vít Schmarc.

Romové vs. neonacisti, oko Satana i Mr. Oizo a Marylin Manson

Během tří dnů zažijí diváci kino v trochu jiném světle. Jako první je hranice bezpečí zavede maďarský solitér Bence Fliegauf, který ve svém na Berlinale oceněném snímku To je jen vítr (r. 2012) zobrazuje jeden den života romské rodiny v atmosféře strachu z útoku neonacistů. Film prostý jakéhokoli démonizování a stereotypů je plný znepokojivých detailů a neartikulované tenze. Druhým čtvrtečním titulem bude drama Mustang (r. 2015), jeden z nejslibnějších debutů poslední doby, který má na svědomí režisérka Deniz Gamze Ergüven. Příběh pěti svobodomyslných sester, které jsou trnem v oku konzervativní patriarchální společnosti, je oslavou nespoutané dívčí energie a rebélie.

Přes čáru jsou i oba páteční filmy, jež se objevily v hlavní soutěžní sekci canneského festivalu. Borgman (r. 2013), film o podivném bezdomoci, který se vetře do vnitřně rozložené rodiny a s pomocí svých kumpánů se jí dostává stále hlouběji pod kůži. Kdo nebo co je vlastně Borgman? Snímek je jedním z vrcholných děl holandského mistra absurdity Alexe van Warmerdama. Drama Post Tenebras Lux (r. 2012) mexické ikony umělecké kinematografie Carlose Reygadase zavádí do světa, ve kterém neplatí žádné tradiční zákonitosti a kde vše zůstává otevřeno nekonečnému množství interpretací. Všudypřítomná kamera je tu jako třetí oko. Oko Satana.

Sobotní klid divákům rozhodně nedopřeje Marylin Manson, emo teenager v nonsensové frašce Fízlové, hajzlové (r. 2013) Quentina Dupieuxe, v hudebním světě známého jako Mr. Oizo. Film o zdegenerovaných velkoměstských policajtech, kteří jsou v nespecifikovaném světě blízké, zločinu zcela zbavené budoucnosti jedinými skutečnými padouchy. Debutující srbská režisérka Maja Miloš přináší otevřenou výpověď o narcistní generaci, která realitě čelí skrze clonu mobilního telefonu, drog, neadresné agresivity a naučených sebevědomých gest. Život dospívající dívky v současném Srbsku zachycuje radikální film Klip (r. 2012) režisérky Maja Miloš, který provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot.

Přehlídku Divný, zlý a zvrácený pořádá produkční a distribuční filmová společnost Artcam Films.

Vstupenky: v prodeji na webových stránkách www.biooko.net nebo na pokladně kina

PROGRAM 1. ROČNÍKU PŘEHLÍDKY DIVNÝ, ZLÝ A ZVRÁCENÝ

BIO OKO: 31. 1. – 2. 2.

Čtvrtek 31. ledna
18:00 Je to jen vítr, r. Bence Fliegauf
20:30 Mustang, r. D. G. Ergüven

Pátek 1. února
18:00 Borgman, r.. Alex van Warmerdam
20:30 Post Tenebras Lux, r. Carlos Reygadas

Sobota 2. února
18:00 Fízlové, hajzlové, r. Quentin Dupieux
20:30 Klip, r. Maja Milos

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

13červen čtvrtek 19:00

Veselé Velikonoce

, Václavské náměstí 43 Film

Ubytování v okolí akce Divný zlý a zvrácený...

Union Hotel PraguePraha (699 metrů)

Royal Court HotelPraha (736 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (806 metrů)