Tvorba Boženy Rothmayerové ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Tvorba Boženy Rothmayerové ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Adresa:

Praha 6, Nad Hradním vodojemem 53/13

Termín: 5.12.2018
Vstupné:

60 Kč, nutná rezervace

5prosinec středa 17:00

Žánr: ostatní akceumění design módapřednášky praha muzeum


Přednáška představí různorodé sbírkové předměty vytvořené Boženou Rothmayerovou, jejich zasazení do kontextu tvorby této umělkyně, ale i způsobu jejich získání do sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Božena Rothmayerová Horneková je významná česká umělkyně, jejíž tvůrčí záběr zasahuje od módy, přes textilní řešení interiérů, originální krajkové prostírky a ubrusy až po autorský šperk.

Ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze se díky působení, PhDr. Jany Hornekové, nachází úctyhodné množství předmětů z její pozůstalosti. Je zde kompletní soubor kreseb pro avantgardní knižní a výstavní projekt, Civilisovaná žena z roku 1929, kde Rothmayerová navrhuje oděv pro různá povolání žen pro každou příležitost, dále se tu nachází soubor krajek užitného charakteru, které dokládají její zaujetí střídmým, úsporným tvaroslovím a materiály jako jsou režné a nebělené příze.

V neposlední řadě Uměleckoprůmyslové museum uchovává autorské drhané šperky Boženy Rothmayerové s využitím zajímavě přírodně tvarovaných kamenů a pak její autentické osobní předměty jako například originálně zpracované pracovní pláště a další kusy oděvu a doplňků. Přednáška představí různorodý soubor sbírkových předmětů, které se Váží k  Boženě Rothmayerové a umožní tak nahlédnout zblízka na tuto všestrannou osobnost.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tvorba Boženy...

The Golden Wheel HotelPraha (1 606 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (1 931 metrů)

Vila LannaPraha (2.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (1 619 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (1 636 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (2.5 km)