80 %
Salm Modern #1: Možnosti dialogu

Salm Modern #1: Možnosti dialogu

Adresa:

Praha 1, Hradčanské náměstí 2

Termín: 2.12.2018 1.12.2019
Vstupné:

100 Kč, snížené 50 Kč

2pro - 1pro celý den

Žánr: výstavyumění praha galerie německo


Výstava Možnosti dialogu / Dimensions of Dialogue / Möglichkeiten des Dialogs vznikla v rámci partnerství mezi Národní galerie Praha se Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Výstava spojuje výběr děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann, Staatliche Kunstsammlungen s vybranými objekty současných českých umělkyň a umělců ze sbírek Národní galerie Praha a ze soukromých sbírek.

Základem projektu výstavy dvou institucí je snaha o pokračování a zintenzivnění dialogu mezi městy a uměleckými postoji ze Západu a z Východu, který se odehrává v prostoru střední Evropy. Možnosti tohoto dialogu jsou určeny názvem díla českého filmového umělce Jana Švankmajera, který byl použit i pro název výstavy: V jeho fantazijním, surreálném, snovém i komickém filmu z roku 1982 jsou neživé věci a jednotlivé části komponovány v jeden celek, který je zároveň subverzivně rozvracen. Pomocí techniky animace práce propojuje množství nejrůznějších předmětů našeho každodenního života se samovolně vytvářenými hliněnými figurami, panenkami a jinými bytostmi. 

Výstava prezentuje díla ze Sammlung Hoffmann Berlin, například práce Nobujošiho Arakiho, Mariny Abramović, Jeana-Michela Basquiata, Hanse Bellmera, Madeleine Berkhemer, Christiana Boltanského, Moniky Bonvicini, Güntera Bruse, Jake & Dina Chapmanových, Olgy Černyševové, Anne Katrine Dolven, Dana Flavina, Isy Genzken, Félixe González-Torrese, Douglase Gordona, Antonyho Gormleyho, Keitha Haringa, Susan Hiller, Zuzanny Janin, Williama Kentridge, Kim Soo-Ja, Martina Kippenbergera, Katarzyny Kozyra, Thomase Lochera, Sarah Morris, Rona Muecka, Hermanna Nitsche, A. R. Pencka, Pipilotti Rist, Carolee Schneemann, Rudolfa Schwarzkoglera, Franka Stelly, Hirošiho Sugimota, Jeana Tinguelyho, Andyho Warhola, Toma Wesselmanna, Franze Westa, Manabua Jamanaky. České umění je zastoupeno Josefem Bolfem, Jiřím Černickým, Krištofem Kinterou, Stanislavem Kolíbalem, Janem Nálevkou, Kateřinou Šedou, Františkem Skálou, Vladimírem Skreplem, Zdenou Kolečkovou, Richardem Stiplem.

Dialog děl s publikem a mezi díly navzájem, uměleckými postoji a sbírkami, iniciovaný výstavou, pokračuje v doprovodném programu. Je rozvíjen ve vzájemné výměně mezi vzdělávacími odděleními obou institucí a také ve spolupráci s průvodci berlínskou Sammlung Hoffmann. Program navazuje na vizionářskou koncepci zprostředkování znalostí berlínské Sammlung Hoffmann, která metodou předávání pracuje s odbornými lektory – skupinou průvodkyň a průvodců napůl uměleckohistorického či vědeckého a napůl uměnovědného vzdělání, snažících se navazovat dialog s návštěvníky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Salm Modern #1:...

The Golden Wheel HotelPraha (149 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (798 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 420 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (230 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (284 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 165 m)