Deset moří

Deset moří

Adresa:

Praha 9, Kolbenova 923/34a

Termín: 13.11.2018 29.11.2018
Vstupné:

dobrovolné

13lis - 29lis celý den

Žánr: výstavy


Pragovka Gallery Vás srdečně zve na výstavu Deset moří Miroslav Chochlík, Alžběta Kočvarová, Pavel Matoušek, Daniela Šrámková Kurátor: Jana Stejskalová Zahájení výstavy proběhne v úterý 13. 11. 2018 v 18:00 hod. společně s dalšími nově uvedenými výstavami na Pragovce / Veronika Gabrielová: Superpozice / Pop-Up; Liquid Lingea/Pragovka Gallery Rear. Více o programu vernisáže na Grand opening Praha-Vysočany

DOPROVODNÝ PROGRAM: 21. 11. Prezentace ateliéru Fotografie FUD UJEP vedeného Lukášem Jasanským - prezentace, veřejné konzultace ateliéru a diskuze nad současnou fotografií -> Korzo Pragovka - Komentované prohlídky výstav 29. 11. Dernisáže výstav INFO: Pragovka Gallery Entry / 13. 11. - 29.11. Deset moří Zobrazujeme věci všední. Na prvním místě pro nás stojí přirozené vizuální vlastnosti, rysy a kvalita objektu, která není vždy zřejmá. Zdánlivě spolu nesouvisející motivy se postupně setkávají v obrazovém dialogu snad podávající hlubší osobní výpověď, dotvořenou instalací v daném výstavním prostoru. Zajímá nás rytmus, linie, prostor, plocha a univerzální tvary.

Chceme prozkoumávat efemérní substance fotografického obrazu a jeho závislosti na čase. Používáme také optické vady, které mají diváka upozornit na nemožnost povrchního čtení obrazů. Fotografie a nová média jakožto nejmladší disciplíny deskripce světa jsou v neustálé evoluci, která postupuje rychlostí světla. Výtvarné umění jako takové, zdá se býti ideálním prostředkem k redefinování vlastností a kvality toho, co za realitu považujeme a jaký zkušenostní postoj k realitě a sami k sobě zaujímáme. Pro vizuální přenos velkých významů je však třeba věnovat mnohem více energie filosofii a naukám o člověku než pouze technologiím. Má-li být fotografie chápána jako reálný nosič informací, co se stane v případě, když je oproštěna od veškerých historických konotací, vytržena z kontextu a zbavena veškerých dobových znaků? Zůstává po tomto latentním ořezu fotografického obrazu něco, co můžeme nazvat čistou fotografií?

Může na diváka nadále působit, ačkoliv v sobě již nenese žádné určité informace o svém ději, prostoru a času? Svým vznikem jsou fotografie připraveny o kontext a zbývá tím jen pevně ukotvená mimésis-ozvěna reality. Tady a teď posunuté do jiné časové přímky. Architektonický prostor galerie funguje jako protějšek přírodního prostoru, jeho doplněk, ozvláštnění. Můžeme ho ohraničit hmotou - stěnou, která tvoří formu a formu můžeme rozdělit na dva obrazové prostory, vnitřní a vnější. Člověk se do vnitřního prostoru každý den vrací a považuje ho za svůj domov. Prostor galerie může být pro umělce částečným domovem, do kterého vstupuje na krátké období a snaží se v něm zpracovat své vizuální představy. Otevírací doba galerie: út-čt:16:00-20:00, pá, so:14:00-18:00.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Deset moří

Wellness Hotel STEPPraha (2.2 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4.9 km)

Žižkovská televizní věžPraha (5.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (5.4 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (6.5 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4.5 km)