Legiovlak 2018

Legiovlak 2018

Adresa:

Praha 6, Václavkova 1,

Termín: 28.10.2018 18.11.2018

28říj - 18lis celý den

Žánr: výstavyhistorické


Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko.

V současnosti se Legiovlak skládá již z 12 vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví. Historické vagony jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Posádka vlaku v dobových uniformách je vždy k dispozici jak k odbornému výkladu a pomůže i s dohledáním předka – legionáře.

Návštěvníci si budou opět moci prohlédnout zázemí ubytovacího vozu, kterému se říkalo těpluška, polní poštu, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, či kovářský vagons obráběcí dílnou. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin. Jeden vagon představuje kinosál s vystavenou originální promítačkou Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, budou se v něm promítat dobové dokumenty a filmy.

Cílem Legiovlaku je připomenout opomíjené legie především nejmladším, proto jsou pro kolektivy připraveny zdarma exkurze s výkladem.

Objednávky skupinových prohlídek:

  • tel. 734 315 642
  • e-mail: skoly@legiovlak.cz

Otevírací doba:

  • út-pá 8.00-16.00
  • so-ne 9.00-16.00

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 6 Akce v MČ Praha 6

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava