Výstava fotografií zahrnující v sobě čtyři výstavy se společným tématem PROMĚNY.

Výstava zahrnuje členskou výstavu Svazu českých fotografů Proměny krajiny, výstavu 100 let očima fotografů ze Sbírky SČF věnovanou výročí založení republiky, výstavu Mistr SČF 2018 a jeho kandidáti a výstavu Reflexe slovenských kolegů ze Zväzu slovenských fotografov. 

Ambit kláštera Panny Marie Sněžné, Praha 1, Jungmannovo náměstí 18. Denně 10 - 18 hod.

Pro Svaz českých fotografů, z.s., spolek s téměř stoletou historií zastřešující fotografy i fandy fotografie se pořádání podzimních výstav v Ambitu kláštera Panny Marie Sněžné stalo v posledních letech příjemnou tradicí. Letošní expozice je atypická, neboť se skládá z několika částí:

Historické fotografie ze svazové sbírky jsou letos zastoupeny rozsáhlým výběrem
100 let očima fotografů ze Sbírky SČF. Jde o putovní výstavu připravenou ve spolupráci s národním informačním a poradenským střediskem NIPOS k letošnímu
100. výročí založení Československa.

Deset fotografických panelů přibližuje jednotlivé úseky stoleté historie soustředěné okolo jednoho rozhodujícího okamžiku – mezníku: vznik samostatné republiky, mnichovské události, konec druhé světové války, únorový převrat, pražské jaro a invaze vojsk Varšavské smlouvy, protestní smrt Jana Palacha, vznik Charty 77 a pohřeb filosofa Jana Patočky, sametová revoluce a nový život v demokracii. Zobrazují nejen dramatické chvíle a osoby s daným obdobím spjaté, ale především se snaží zachytit atmosféru doby, proměny prostředí a životního stylu, poetiku každodennosti.

Již opakovaně se v rámci výstav českého svazu představují také fotografové ze Slovenska, členové Zväzu slovenských fotografov, který v letošním roce oslavil 50. výročí svého vzniku. Jejich soubor Reflexe je výběrem ze 43. ročníku soutěže umělecké fotografie členů ZSF. Spolupráce obou svazů se neustále rozvíjí, což je potěšitelné zejména v roce, kdy oslavujeme 100. výročí vzniku společné republiky. Fotografie jako umělecký odraz současné doby umožňující reflexi a sebereflexi života, poznání a pochopení historie i novodobých událostí k tomu přímo vyzývá.

V pořadí již desátá členská výstava Proměny krajiny představuje díla 34 současných fotografů – členů SČF, kteří se s úspěchem zhostili obtížného, ale pro současnost důležitého problému, jak se mění se krajina okolo nás. První odpovědí jsou samozřejmě proměnlivá roční období. Ta ovšem problém nepředstavují, naopak jsou lákavá, fotogenická a neznepokojující stejně jako odlišný charakter krajiny v jednotlivých, zejména pro nás exotických zemích. Za různými podobami krajiny a jejími proměnami se skrývá také osobitý přístup fotografa od černobílé stylizace přes barevně upravované obrazy až po krajinu umělou, digitálně vytvořenou. Ty jsou záležitostí především proměn oboru fotografie. Závažné je, pokud se krajina proměňuje v důsledku nepřiměřených zásahů člověka. Ztrácí nejen svou malebnost, ale v důsledku devastace přírodního prostředí jsou narušeny její funkce. Smyslem vystavování snímků, které takovou proměnu zobrazují, je zaútočit na zdravý rozum těch, kdo rozhodují, jak bude vypadat příroda našich pravnuků, a zároveň si uvědomit, co pro její současnou a budoucí podobu může udělat každý z nás.

Jako každým rokem jsou v expozici zahrnuty také aktuální výsledky letošní soutěže Mistr Svazu českých fotografů 2018 určené členům svazu.

Výstavní celek tedy nabízí proměny života a životního stylu v uplynulých 100 letech, proměny krajiny v nejrůznějších souvislostech i proměny jedné fotografické organizace, která v příštím roce oslaví výročí svého založení.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Proměny

Tyn Yard ResidencePraha (605 metrů)

The Emblem HotelPraha (606 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (618 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (474 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (481 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (296 m)