Křest Povídek z druhé ruky - Praha

Křest Povídek z druhé ruky - Praha

Adresa:

Praha 3, Tachovské náměstí 5

Termín: 10.11.2018

10listopad sobota 17:30

Žánr: ostatní akcekřest knihy


Povídky z druhé ruky – první česká kniha, která recykluje a pomáhá! Už v listopadu 2018 se na pultech knihkupectví objeví nová kniha s názvem Povídky z druhé ruky, ve které 31 odvážných autorů recykluje klasické příběhy, např. Romea a Julii, Tři mušketýry, Červenou Karkulku a další. Dokazuje, že i slavné a stokrát ohrané příběhy lze vyprávět nově a je na čtenáři, aby odhalil původní předlohy jednotlivých povídek. Výtěžek z knihy poputuje na rozvoj Klubu čtecích babiček a dědečků organizace Mezi námi. Knihu zaštiťuje lektor tvůrčího psaní René Nekuda a vydává ji zapsaný spolek Projekt Hakuna Matata ve spolupráci s nakladatelstvím U Veverky.

Projekt Hakuna Matata, z. s. se zaměřuje na tvorbu knih, jež mění svět, a zároveň je to i stejnojmenný mezinárodní knižní bestseller, který pomohl v loňském roce dovybavit školními učebnicemi knihovnu v keňském slumu Kibera. Povídky z druhé ruky jsou tak už druhým počinem, který má za úkol čtením pomáhat.

„Nechci dělat „obyčejnou“ charitu, toužím vytvářet knihy, které plní sny, vzdělávají, spojují zdánlivě nespojitelné a zároveň pomáhají,“ říká René Nekuda, autor myšlenky projektu.

„Existují cover songy a remaky filmů, tak proč ne zrecyklované knižní příběhy? V knize představíme známá díla v novém kabátě, třeba změnou žánru, zápletky, zažitých příběhových archetypů nebo „provařených“ prostředí. Povídky z druhé ruky si zaslouží čtenářskou pozornost, nejen proto, že začínající spisovatelé díky tomuto projektu hledali jedinečnost v již zavedených příběhových strukturách, což není nikdy jednoduché,“ dodává Nekuda.

Výtěžek z prodeje podpoří obecně prospěšnou společnost Mezi námi. Ta propojuje příjemným a nenásilným způsobem svět seniorů a dětí. Senioři jednou týdně dochází do mateřské školky předčítat pohádky a děti tak získávají svou kouzelnou pohádkovou babičku či dědečka.

Autorkou originálního knižního přebalu a ilustrací je fotografka a výtvarnice Jitka Kopejtková, která již dvacet pět let fotografuje strhané plakáty. Svým přístupem zachycuje okamžité a neopakovatelné atmosféry ulice a její styl je možné zařadit mezi vlnu tzv. new street artu. „Plakátovací plochy jsou pro mě taková galerie v ulici. Je to nepřeberné množství inspirace, podnětů a já jsem tím fascinována. Strhaný plakát v sobě totiž také skrývá příběh. Ilustrace v Povídkách z druhé ruky by měly ke čtenáři promlouvat stejně jako texty. Musí vábit a říkat: odhal, co je za mnou…“ vysvětluje s úsměvem Jitka Kopejtková.

Knihou to ale nekončí. Křest Povídek z druhé ruky, který se také bude točit okolo recyklace, proběhne 10. listopadu 2018 v žižkovském Storm Clubu od 17:30. Ten kromě oslavy nové knihy ožije i workshopy, koncerty a knižní tombolou. Nabitým programem provede herečka Barbora Jánová a těšit se můžete třeba na koncert Lazer Vikinga, bubenickou show Groove Army, jazzové duo Iris nejde s Davem, skupinu Zvrž, elektronický projekt Tadeáše Haagera a třeba i netradičního kmotra knihy Dana Nekonečného.

Oficiální anotace knihy:
Vlk zachrání babičku, Romeo skončí v blázinci, d'Artagnan hraje basket, Othello nosí sukně a Evžen Oněgin zpívá blues… 31 odvážných autorů recykluje slavné příběhy světové i české literatury a hledá nové pohledy na běžně známé zápletky. Vy si také můžete vyzkoušet, zdali poznáte, jakým dílem je ta která povídka inspirovaná. Koupí této knihy navíc pomůžete dobré věci – výtěžek poputuje na podporu projektu pohádkových čtecích babiček a dědečků.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce