Dies numini et principi v Praze

Dies numini et principi v Praze

Termín: 15.12.2018
Vstupné:

420 Kč

15prosinec sobota 19:00

Žánr: koncerty


Orchestr Národního divadla
Cembalo a varhanní pozitiv: Filip Dvořák

Další z koncertů pořádaných Operou Národního divadla v Pražské křižovatce – kostele sv. Anny na Starém Městě je věnovaný dílu Augustina Šenkýře, jedné z významných osobností pražského hudebního života 18. století.

Narodil se v Dobrušce 23. prosince 1736. O jeho vzdělání v mládí není mnoho známo, zřejmě studoval na broumovském klášterním gymnáziu. V roce 1764 složil slavné sliby u emauzských benediktinů a o rok později byl vysvěcen na kněze. Byl ředitelem kůru v Emauzském klášteře v Praze. Byl znamenitý varhaník, houslista a hráč na violu da gamba. Pro tento nástroj napsal i školu hry: Fundament für die Viola da gamba. Proslul také jako pedagog. Mimo jiné byl učitelem hudebního skladatele Františka Josefa Dusíka. Jeho tvorba byla ve své době velmi oblíbená. Dochovalo se mnoho chrámových skladeb v pražských klášterech a chrámech, ale i v Roudnici, Klatovech, Želivě, Chocni, Broumově a Žamberku. Slohově je představitelem pozdního baroka. Zpěvná melodika, často s prvky lidové hudby.

Dle nejnovějších výzkumů je skladatel Augustin Šenkýř autorem hudby ke školské hře Dies Numini et Principi – Drama musicum Pastoritium z roku 1770, jejíž text je uložen v archivu Náchod a hudební autograf v Českém muzeu hudby. Autoři nálezu Jiří Mikuláš a Kamil Remeš komparací textu hry a notového autografu potvrdili jednoznačnou spojitost obou archiválií. Jedná se tedy o unikátně doložený fakt, že i broumovští si nechávali psát hudbu svými odchovanými skladateli, leč dále působícími již mimo benediktinskou „societas“.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

29březen pátek 18:30

29březen pátek 19:00

29březen pátek 19:30

Ubytování v okolí akce Dies numini et principi...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (209 metrů)

ValentinskaPraha (280 metrů)

The Emblem HotelPraha (344 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (370 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (417 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (388 m)