Céline Berger: Tanec v kruhu

Céline Berger: Tanec v kruhu

Adresa:

Praha 8, Prvního pluku 2

Termín: 5.10.2018 25.11.2018

5říj - 25lis celý den

Žánr: výstavyvýstava praha umění video fotografie


Tvorba Céline Berger je propletená s korporátními strategiemi a myšlením a je odrazem autorčina dosavadního pracovního působení. Po dvanácti letech v zaměstnání se Berger rozhodla změnit své směřování a věnovat se umělecké tvorbě. Reflexe jejích předchozích zkušeností je tak důležitou linkou propojující autorčina videa, fotografie, krátké filmy a objekty. Osobní pohyb umělkyně je spíše protipohybem k tomu, který podnikají velké nadnárodní firmy. Ty stále častěji propojují práci s hrou, pracovní prostředí designují pro své zaměstnance jako hřiště. Čím dál více tak dochází k prolínání osobního a veřejného, volného a pracovního času. Céline Berger toto propojení tematizuje v řadě odlišných projektů - jejich výběr je představen jak v Karlin Studios, tak nedaleké prodejně luxusního kancelářského nábytku - Vitra.

Prostorová instalace v Karlin Studios zahrnuje video-smyčku “La ronde”, na níž profesionální herečka vypráví příběhy několika postav. Charakterově se jedná o jakési pohádky z prostředí managementu. Jejich “hrdinové” a “hrdinky” čelí každodenním výzvám. Na jejich pozicích je však osobní výzva neoddělitelně spojena s tou pracovní.Berger však seriózně působící příběhy z pracovního prostředí navádí do nezvyklého tanečního rytmu, v němž se postavy setkávají skrze vyprávění jedna s druhou (druhá s třetí…) a to způsobem opsatelným jako AB, BC,CD, DA. Umělkyně si jako předlohu této jednoduché choreografie vybrala německou divadelní hru Reigen (1903), která ve své dobře budila kontroverze neskrývaným sexuálním obsahem ale především protagonisty, představujícími vzorek odlišných sociálních vrstev (a sexuálních praktik). Stejně jako v adaptaci Céline Berger, která se zaměřuje na jiné aspekty “výměny zkušeností” nežli je ta sexuální, se i charaktery původní hry postupně prostřídají až se kruh uzavře.

Berger se zdržuje toho být přímo kritická, je spíše pozorovatelkou, která cíleně vybírá pokřivená místa korporátní kultury a zrcadlí je do světa současného umění, které má ovšem také tendenci přijímat některé způsoby firemního fungování.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Céline Berger: Tanec v...

Žižkovská televizní věžPraha (1 163 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (1 314 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 379 metrů)