Vánoční koncert Státní opery

Vánoční koncert Státní opery

Adresa:

Praha 8, Pernerova 652/55

Termín: 17.12.2018
Vstupné:

480 Kč – 820 Kč

17prosinec úterý 19:00

Žánr: koncertykoncert Státní opera Forum Karlín


Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate, jubilate, KV 165 pro soprán a orchestr
Ernö Dohnányi: Variace na dětskou písničku pro klavír a orchestr, op. 25
Luboš Fišer: Vánoční (vánoční koledy pro recitátora, soprán, tenor a baryton sólo, smíšený a dětský sbor a orchestr)

Prosincová Praha tradičně nabízí mnoho krásných vánočních koncertů. Proč navštívit právě tyto dva večery ve Foru Karlín? Čím jsou v opulentní pražské vánoční nabídce výjimečné? Odpověď je snadná: spojení tří skladatelů, jedinečných mistrů písně a zpěvu, s vynikajícími interprety, „mozartovským zázrakem“, jak zahraniční kritika označuje sopranistku Simonu Šaturovou, a klavíristou Markem Kozákem, který se přes své mládí dokázal už prosadit mezi evropskou klavírní elitu.
Slavné moteto W. A. Mozarta Exsultate, jubilate zkomponoval teprve šestnáctiletý W. A. Mozart (1756–1791) během své třetí italské cesty a podmanivá melodika moteta je opravdu italským sluncem prozářená. Moteto je dodnes jednou z nejpopulárnějších Mozartových děl a vzhledem k velmi virtuóznímu sólovému koloraturnímu partu parádní skladbou pro všechny generace sopranistek.
Mozart byl fenomenální klavírní virtuos stejně jako druhý autor tohoto koncertu, maďarský klavírista, skladatel, dirigent a bratislavský rodák Ernö Dohnányi (1877–1960), který od roku 1949 žil v USA. Stejně jako Mozarta i Dohnányiho okouzlila stará francouzská dětská písnička Ah, vous dirai-je, Maman, kterou dnešní děti znají jako Twinkle twinkle little Star nebo u nás jako Třpyť se, třpyť se, malá hvězdičko. Mozart složil dvanáct variací pro sólový klavír, Dohnányi vtipné variace pro klavír a orchestr s opulentním romanticky rozevlátým orchestrem a jiskrným virtuózním sólovým klavírním partem.
Druhá polovina večera patří kouzlu českých vánočních koled v úpravě skladatele nejpovolanějšího, jednoho z nejvýznamnějších a nejzpívanějších českých skladatelů druhé poloviny 20. století, Luboše Fišera (1935–1999). Nepřehlédnutelná je také jeho tvorba pro film a televizi, která zahrnuje více jak tři stovky titulů. Připomeňme například filmy Petrolejové lampy, Adéla ještě nevečeřela nebo populární TV seriál Chalupáři a pohádkový seriál Arabela. Luboš Fišer byl mimořádný skladatel s obrovským citem pro lidský hlas a zpěv a jeho úpravy vánočních koled jsou půvabné a plně vystihující jejich přirozené kouzlo.

Dirigent: Andreas Sebastian Weiser
Sbormistr: Adolf Melichar
Dramaturgie: Jitka Slavíková
Orchestr a Sbor Státní opery
Kühnův dětský sbor, sbormistr Prof. Jiří Chvála

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vánoční koncert...

Sportovní centrum OlšankaPraha (1 018 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 236 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (2.2 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 239 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (309 m)