Výstava: S láskou, Markéta a Simona

Adresa:

Praha 2, I. P. Pavlova 5

Termín: 7.9.2018 28.9.2018
Vstupné:

100 Kč / snížené: 80 Kč

7zář - 28zář celý den

Žánr: výstavy


Společná výstava designérky porcelánu a vysokoškolské pedagožky Markéty Novákové a kurátorky, designérky keramiky a porcelánu Simony Janišové představuje a jejich aktuální tvorbu. Obě autorky spojuje nejen působení v Bratislavě a studia na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, ale především vysoká umělecká a řemeslná úroveň jejich objektů. Jejich tvorba je v Praze prvně prezentována společně.

  • Kurátorka výstavy: Dita Hálová
  • Grafický design: Jana Hradcová

Markéta Nováková v Laufen Prague Gallery představí dva ze svých projektů - Papírové vázy u nichž se výsledný tvar dotváří pomocí papírových archů namočených do porcelánu a vkládaných do sádrové formy. Pomačkaný papír při výpalu vyhoří, ale v porcelánu zůstane jeho okopírovaný tvar. Druhým projektem jsou Květinové a Kořenové vázy vycházející z inspirace přírodou. Jsou vytvořené klasickou reprodukovatelnou technikou lití do sádrových forem.

Tento princip umožnuje přirozené kopírování struktury přírodnin – živých květin, které byly umístěné na plném sádrovém rotačním modelu. Sádra – sádrová forma okopírovala povrch a ze sádrové formy se reliéfní dekor přenášel na porcelánový střep. Jde o zafixování kořenů a květin, které už neuvadnou. Jako první vznikla Kořenová váza a je, založena na myšlence, vrátit řezaným květům kořeny. Květinová váza je zrcadlením květů, které jsou do ní vložené. Odrážejí se na ní jako v hladině vody, a tak jsou na váze otočeny květem dolů. Obě vázy spolu tvoří jeden celek.

Simona Janišová vystaví kolekci keramických nádob ANACHRONIK. Projekt navazuje na trend využívání lokálních výrobních postupů a tradice v tvorbě keramiky. Tyto východiska autorka reinterpretuje pomocí digitálních technologií. Jedná se až o autorský přístup k technologii– vynechává totiž klasický sádrový model a patřičný tvar frézuje rovnou do formy. Zjednodušuje tak proces vzniku a využívá strukturu nástroje – frézy jako plastického dekoru. Exaktně strukturované povrchy, které vznikají strojem - pomocí CNC frézy staví do kontrastu s volným malířským přístupem malby glazurou na povrch tvarů. Vznikla tak kolekce užitné keramiky vhodné pro každodenní stolování. Kolekce již získala ocenění: Víťaz Bratislava Design Week Awards v kategórií Kolekcia BADW 2017 a Hlavná cena BADW 2017.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Výstava: S láskou,...

Royal Court ApartmentsPraha (125 metrů)

Royal Court HotelPraha (489 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (934 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 371 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 109 m)