Den architektury: Hans Kollhoff

Den architektury: Hans Kollhoff

Adresa:

Praha 1, Vodičkova 41

Termín: 4.10.2018
Vstupné:

80/100,-

4říjen čtvrtek 18:15

Žánr: ostatní akcearchitekturapřednášky film


Proslulý německý architekt prof. Hans Kollhoff, který vytvořil tvář sjednoceného Berlína, budovu CHB na Postdamer Platz, přijede do Prahy. Svojí přednáškou ve čtvrtek 4. října v kině Světozor zakončí osmý ročník festivalu Den architektury. Hans Kollhoff, který se řadí mezi představitele nové klasicistní architektury, bude hovořit o svých nejvýraznějších projektech. Před přednáškou se bude promítat snímek Last Exit Alexanderplatz. Ten zachycuje pokus o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodí čtvrť podobnou Manhattanu, autorem myšlenky takové transformace je právě Hans Kollhoff. 

„Práce Kollhoff Architekten představuje architekturu, která vychází z evropské tradice a neopomíjí respekt k přírodě a ke kontextu okolí.  Architektura Hanse Kollhoffa se vyznačuje klasickým stavebním řemeslem a použitím tradičních materiálů, jako je kámen a cihla,“ říká k architektovi Marcela Steinbachová, zakladatelka spolku Kruh, který přednášku pořádá. „Bezpochyby nejvýraznější jeho stavbou je budova DaimlerChrysler, kterou Kollhoff nadefinoval landmark na Potzdamer Platz v Berlíně,“ doplňuje.

 Hans Kollhoff donedávna působil jako pedagog na prestižní fakultě architektury ETH Curych, kde ovlivnil celou generaci současných architektů.  U svých projektů se Kollhoff věnuje i návrhu designu, jako jsou např. kliky či atypické osvětlení. Důraz klade na tvorbu detailu a fasád. V portfoliu Kollhoff architekten je například Zemská centrální banka Svobodných států Sasko a Durynsko v Lipsku, Výškový dům Mainplaza ve Frankfurtu nad Mohanem či obytný a obchodní dům v berlínské čtvrti Mitte atd. 

Před přednáškou bude od 18.15 v kině Světozor k vidění film Last Exit Alexanderplatz, jenž zachycuje probíhající, ale politicky zpochybňovaný a dosud neúspěšný pokus o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodí čtvrť podobnou Manhattanu. Ve filmu vystupuje mimo jiné prof. Hans Kollhoff, jehož přednáška naváže od 20.00 hodin. Film se promítá v rámci festivalu Film a architektura, který se uskuteční od 29. září do 5. října ve více než 20 městech po celé České republice.

Přednáška Hanse Kollhoffa ukončí osmý ročník festivalu Den architektury, který bude probíhat od 28. září do 4. října po celé České republice, a zároveň zahájí podzimní cyklus přednášek Jiná perspektiva, který pořádá spolek Kruh. Přednáška se uskuteční 4. října od 20.00 hodin v pražském kině Světozor a bude tlumočena do češtiny. Vstup je 80 Kč pro studenty a 100 Kč pro dospělé. Generálním partnerem přednášky je Heraklith. Více informací najdete na www.kruh.info

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

31březen neděle 17:00

Italové na Malé Straně

, U morového sloupu Nejsvětější Trojice Ostatní

5duben pátek 17:00

Fenomén pražských kaváren

, před Masarykovým nádražím Ostatní

Ubytování v okolí akce Den architektury: Hans...

Tyn Yard ResidencePraha (332 metrů)

The Emblem HotelPraha (746 metrů)

ValentinskaPraha (870 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (150 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (590 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 012 m)