Dolce far niente / Female is the future

Dolce far niente / Female is the future

Adresa:

Praha 9, Kolbenova 923/34a

Termín: 30.8.2018
Vstupné:

dobrovolné

30srpen čtvrtek 18:00

Žánr: výstavyfotografieprohlídkakoláže


Letní kino na Pragovce stále pokračuje ve spolupráci s FAMU, kdy Pragovka uvádí tématické bloky studentských a absolventských filmů, tentokráte v návaznosti na výstavu s názvem Erotikon Umělkyň Susanne Kass, Fredriky Bistrom a Daniely Klimešové a výstavu Jana Matýska s názvem Choreografie zápasu přináší téma s názvem Female is The Future.

Téma ženy, fenoménu ženy a aspektů ženství nebylo vybráno náhodně, ale jako téma, které tím či oním způsobem prostupuje výstavami ve všech galeriích Pragovky: V zadní Pragovka Gallery Rear probíhá výstava Danicy Pištekové s názvem One size fitts all, pohrávající si s tématem architektury a odívání. Celou výstavu představují měkké, šité objekty, pohrávající si s významem a funkcí oděvních prvků, ale také s relativizací architektury “tvrdého“, mužského světa a měkkých oděvů. Šití jako takové bývá stereotypně vnímáno jako typicky ženská prácea snad i hobby budoucnosti.

Další dvě výstavy přispějí k večeru doprovodným programem: Od 18:00 v prostorách výstavy Jana Matýska s názvem Choreografie zápasu proběhne přednáška Martina. M. Mrskoše o projevech transhumanismu v současné společnosti, vědě a kultuře s názvem Transhumanismus včera a dnes. Tématem přednášky kromě stručného úvodu do problematiky bude transhumanismus v nejstarší mytologii, duchovní ženství nebo projevy transhumanismu v popkultuře. Martin M. Mrskoš je publicistou a vyučuje na JAMU v Brně.

Jakýsi tématický protipól k výstavě Jana Matýska, věnované fenoménu mužského těla a transhumanismu, tvoří výstava v The White Room, věnovaná ženství a vytvořená třemi ženami s názvem Eroticon. Daniela Klimešová, Susanne Kass a Fredrika Biström se zabývají absurdností sexu prostřednictvím obrazů ... a / nebo erotiky každodenních předmětů. Včetně, ale ne výhradně pohrávání si s ošklivostí, krásou, voyeurismem, fetišismem, fantasy a queer aspekty erotického obrazu. Vyrábějí objekty, fotografie, koláže a instalace, které mohou být vnímány jako erotické, nebo ne. Tři ženy, tři pohledy, tři jazykové roviny vnímání.

Program večera:

  • 18:00 přednáška Martina M. Mrskoše: Transhumanismus včera a dnes
  • 19:30 Meet the artist/ Susanne Kass/ komentovaná prohlídka výstavy Eroticon
  • 20:15 FAMU léto na Pragovce/ Female is future

- Žena Růže Píseň Kost - rež. Martina Malinová, 2017, 23:11

- Malá - rež. Terezie Halamová, 2017, 5:54

- Oáza -reř. Daria Kashcheeva, 2017, 2:26

- Stranger - rež. Jana Hojdová, 2017, 6:43

- I♥ (I love) - rež. Lenka Benešová, 2016, 13:47

- Malá - reř. Diana Cam Van Ngyuen, 2017, 9:52

- Love Yourself - rež. Alžběta Suchanová, 2017, 1:31

- Kov o kov - rež. Greta Stocklassa, 2017, 3:52

- Ženy - rež. Dora Šustić, 2015, 10:01

- Absence reciprocity zranitelnosti, strát i rizik - rež. Adéla Komrzý, 2017, 9:31

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dolce far niente /...

Wellness Hotel STEPPraha (2.2 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4.9 km)

Žižkovská televizní věžPraha (5.4 km)