Mozart a ti druzí

Mozart a ti druzí

Adresa:

Praha 1, Ovocný trh 1

Termín: 4.4.2019

4duben neděle 17:00

Žánr: divadloopera


Wolfgang Amadeus Mozart se vrací do Prahy – a to osobně! Na místě Mistrovi nejzasvěcenějším, ve Stavovském divadle, už nebudeme jen hrát slavné Mozartovy opery a pořádat mozartovské koncerty.

Národní divadlo uvede v českých premiérách dvě podivuhodné opery, které představují samotného Mozarta jako člověka v málo známých, ba zcela nečekaných souvislostech.

Proslulý anglický skladatel Michael Nyman, jeden z otců hudebního minimalismu, napsal svou půlhodinovou minioperu Dopisy, hádanky a příkazy (Letters, Riddles and Writs) v roce 1991 původně pro televizní projekt BBC s názvem Not Mozart, který byl věnován 200. výročí Mozartovy smrti.

V tragikomické atmosféře Nyman konfrontuje nespoutaného, vzdorovitého, lehkovážného, ale také velmi melancholického Mozarta s přízemně pragmatickým světem, reprezentovaným především úzkostlivým Mozartovým otcem Leopoldem.

Libreto opery je poetickou koláží, v níž Nyman vedle fragmentů z Mozartových dopisů zhudebňuje i téměř neznámé bizarní hádanky, které Mozart sepsal pro vídeňský karneval v roce 1786 a do nichž – jak se zdá – ukryl tajuplný klíč ke svému ne právě jednoduchému nitru.

Snad ještě neobvyklejší inspiraci našel v roce 2013 pro svou operu Klasický styl či zkrátka Klasika soudobý americký autor, mj. žák českého skladatele Karla Husy a držitel Pulitzerovy ceny, Steven Stucky. Je jí uznávaná a mimořádně obsáhlá kniha amerického pianisty a muzikologa Charlese Rosena The Classical Style (odtud zvláštní název opery), která zasvěceně pojednává o hudbě tří velikánů klasicismu – W. A. Mozarta, Josepha Haydna a Ludwiga van Beethovena – a staví jim monumentální pomník ve světě, který ovšem o krásy klasické hudby zrovna nestojí.

Steven Stucky ve své velmi ironické grotesce posílá trojici zneuznaných velikánů z hudebního nebe zpět mezi živé, aby se osobně přesvědčili, jak to s jejich nehynoucí slávou dnes doopravdy je.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mozart a ti druzí

Tyn Yard ResidencePraha (256 metrů)

The Emblem HotelPraha (392 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (492 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (212 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (239 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (553 m)