Jonny vyhrává

Jonny vyhrává

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 26.1.2019

26leden středa 19:00

Žánr: divadloopera


O své opeře Jonny vyhrává (Jonny spielt auf) napsal Ernst Krenek (či Křenek, 1900–1991), syn důstojníka rakousko-uherské armády s českými i německými kořeny, že to byl jeho „největší úspěch, zdroj pohádkových příjmů a důvod mnohého, co v mém životě vedlo k zásadním změnám“. Ústřední postavou opery je romanticky exaltovaný skladatel Max, jehož se snaží držet při zemi operní zpěvačka Anita.

Maxovými protihráči jsou úspěšný a obletovaný houslista Daniello a černý jazzový muzikant Jonny. Max touží po slávě, Jonny po Daniellových vzácných houslích, které se nezdráhá ukrást. Krádež houslí je uzlovým bodem zápletky, v rychlém sledu scén se střídají expresionistické obrazy s prvky filmové grotesky a krimi, hudba se pohybuje mezi rozsáhlými novoromanticky znějícími plochami a jazzem ovlivněnými tanečními rytmy. V závěru „Jonny vyhrává a celá Evropa tančí“. Premiéra opery se uskutečnila 10. února 1927 v Lipsku v hudebním nastudování rodáka z Dubí u Teplic Gustava Brechera. Mezi hosty premiéry byli ředitel pražského Nového německého divadla Leopold Kramer a režisér Louis Laber a už v červnu 1927 byla opera uvedena v Praze v nastudování Alexandra Zemlinského.

Nové německé divadlo poté ještě nastudovalo v české premiéře Krenkovy opery Schwergewicht (Těžká áha,1929) a Vom lieben Augustin (O milém Augustinovi, 1931) a zasloužilo se také o světovou premiéru Krenkovy opery Karl V., která se uskutečnila roku 1938, v poslední úplné sezoně divadla, jehož existenci na podzim toho roku ukončila mnichovská dohoda. „V několika málo dnech mi bylo jasné, že jsem se přes noc stal jedním z nejslavnějších středoevropských skladatelů. Nečekaný úspěch mě vyvedl z rovnováhy a potýkám se s tím dodnes,“ napsal Krenek roku 1942 jako exulant v USA – podle nacionálněsoci­alistické klasifikace „zvrhlý skladatel“. Do Prahy se operní Krenek vrací po 80 letech.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jonny vyhrává

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (519 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (627 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (0 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (630 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (386 m)