Výstava Roborama vzpomíná na obří kazeťáky na baterky

Výstava Roborama vzpomíná na obří kazeťáky na baterky

Adresa:

Praha 10, Slovenská 2

Termín: 27.6.2018 14.7.2018

27čer - 14čvc celý den

Žánr: výstavy


Říká se jim ghettoblastery a jde o velké hudební přehrávače, bez nichž v 80. letech američtí hiphopeři neudělali ani krok. Přesně tyhle kazeťáky na baterky teď mají v Praze svoji samostatnou výstavu. Její jméno je Roborama a připravili ji DJ Robot a Salon Joshua ve spolupráci s Red Bull Music. Přestože typický ghettoblaster váží klidně i 12 kilogramů, poslouchat ho můžete i za chůze, tedy pokud do něj vložíte zhruba deset baterií.

Zrodil se už v 60. letech v Holandsku u Philipsu k nahrávání z rádia na kazety. Nápadu se brzy chytily japonské firmy, které se svými produkty záhy ovládly trh. V 70. letech přišla ta pravá chvíle: Mládež z amerických velkoměst objevila kouzlo toho, že si svou muziku na kazetách může vzít s sebou ven, a v ulicích New Yorku nebo L.A. se brzy začaly objevovat typické postavy nesoucí si na jednom rameni veliký přístroj. Často byl i jakýmsi status symbolem, a tak se na trh dostávaly poměrně výstřední modely: Zatímco pro domácnosti, které oceňovaly praktičnost přístroje, se vyráběly menší, kompaktnější a decentnější modely, městská mládež chtěla naopak něco, co zaujme na dálku. Ghettoblastery (v Británii se uchytil název boombox) se staly brzy také předmětem zájmu technických fanatiků a sběratelů.

Představovaly top technologické vymoženosti své doby. Procházely velkými změnami jak technicky, tak vzhledově, 80. léta znamenala chrom a hranaté modely, v 90. letech se dostal do módy černý plast a oblé tvary. Přibývaly funkce: Od přidání CD přehrávače nebo DVD mechaniky po záměnu kazetového slotu za dock pro iPod nebo za LCD displej pro přehrávání videa. Některé modely umožňují i poslech satelitního rádia, které je zejména v USA hodně populární. Symbol jedné subkultury Tyhle přehrávače jsou víc než jen způsob, jak dostat muziku na ulici. A víc než jen technická zajímavost. Staly se plnohodnotnou součástí populární kultury. Jsou v klipech, na fotkách, v komiksech. Daly název počítačové hře z poloviny 80. let. Svoje alba po ghettoblasterech pojmenovala spousta lidí - DJ Armand van Helden, dívčí punková kapela Red Aunts i oblíbený hip hopový producent Push Button Objects.

Ghettoblaster je i hudební časopis; Boombox je úspěšná remixová deska Kylie Minogue a stejný název dala svému albu zpěvačka Robin, u nás je to i jméno úspěšné série hip hopových parties v pražských klubech. Výstava 15 slavných modelů začíná v pražském Salonu Joshua 27. června a potrvá do 14. července. Legendární hranatý přístroj AIWA CS-770 z roku 1981 vás přenese zpátky v čase, stejně jako chromovaný krasavec ORION STR-900. Uvidíte i šestapůlkilový přístroj Crown CSC-960, jednu z nejhlasitějších “krabic” vůbec, oblíbený JVC RC-M70, který dodnes přesvědčuje svými mechanickými vlastnostmi i konstrukčními detaily, nebo vzácnost, SANYO M-X72, 60 centimetrů široký stroj s impozantními vlastnostmi. Dne 27. června můžete zažít v Salonu Joshua vernisáž, která bude opravdu ve stylu “party hard”! O DJ Robotovi: DJ Robot alias Robert Malý je známou postavou české hudební scény. Kromě hraní muziky se ale do hloubky zabývá i několika dalšími věcmi, které s ní souvisejí. Sbírá ghettoblastery a třeba také walkmany (Možná i ty budou k vidění na samostatné výstavě!). Od roku 2004 je spolumajitelem vyhlášeného letenského obchodu a eshopu Garage Store, kde se prodávají staré i nové vinylové desky, technika a také kultovní tenisky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 10 Akce v MČ Praha 10

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Výstava Roborama...

Žižkovská televizní věžPraha (986 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 245 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 287 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (982 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 996 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (2.2 km)