Oh, to je lehké být chytrý, když někdo všecky tyhle otázky nezná

Oh, to je lehké být chytrý, když někdo všecky tyhle otázky nezná

Termín: 21.6.2018 10.9.2018
Vstupné:

180/90 Kč

21čer - 10zář celý den

Žánr: výstavydox praha galerie výstava současné umění umění výtvarné umění


„Oh, to je lehké být chytrý, když někdo všecky tyhle otázky nezná,“ povzdechne si hrdina románu Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse. V Musilově příběhu je tak vyjádřen rozhodující moment, kdy se mladý Törless marně pokusí dát racionální rámec své nedospělé představivosti a úzkostem. Zjistí však pouze, že „chytrost“, obrněná sebejistou proti citlivosti a náhodné mnohoznačnosti prožitků, na to nestačí.

Přesně to, co marně hledal Musilův přecitlivělý hrdina - spojení intelektu s citem, postřehu s instinktem - bylo pro Musila úkolem umění i klíčem ke kritickéinterpretaci uměleckého díla. Ačkoli Musil psal v jiných dobách, umění a jeho výklad stále usilují ve své snaze pochopit a zobrazit zkušenost dnešního světa rozličným způsobem o totéž - a totéž je tedy také pointou této výstavy.

Vystavená díla pochazejí z Prahy a Manchesteru. Jsou to subjektivní sdělení jedinečných postřehů a objevů, která vyjadřují individuální přístupy a myšlení. Nevyhnutelně byl jejich vznik ovlivněn zvláštnostmi života, kultury a uměleckých tradic těchto dvou měst a toto snad také ovlivní jejich setkání zde. Zároveň však lze tuto konfrontaci autorů z dvou různých kulturních prostředí chápat jako svého druhu vystoupení nastupující umělecké generace, která si klade nové otázky novým způsobem a která hledá po svém v tradičních i nových postupech a formách umělecké tvorby výrazové prostředky pro nové souvislosti a interpretace.

Umělci: Nina Chua, Nicola Ellis, David Fesl, Martin Kohout, Lucie Michnová, Vojtěch Novák and Andrew Jan Hauner, Pavel Příkaský, Maeve Rendle, Miroslava Večeřová, Evangelia Spiliopoulou

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

28březen čtvrtek 19:00

28březen čtvrtek 19:00

Jezinky a bezinky

, Václavské nám. 56 Divadlo

28březen čtvrtek 19:00

Tomáš Jochmann Trio

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

Ubytování v okolí akce Oh, to je lehké být...

Výstaviště HolešovicePraha (1 111 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (2.6 km)

Wellness Hotel STEPPraha (2.7 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2.6 km)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.9 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 468 m)