Letní slavnosti staré hudby

Letní slavnosti staré hudby

Adresa:

Praha

Termín: 10.7.2018 8.8.2018

10červenec úterý 19:30

Žánr: koncerty


Program 19. ročníku Letních slavností staré hudby nás zavede do hudebního světa Středozemí. Mediterán, či „Mediterraneo“, je kulturní fenomén spjatý s vysoce inspirativním prostředím oblasti omývané Středozemním mořem, kterou lze vymezit mimo jiné též výskytem olivovníku. Na středomořských březích a v přilehlých krajích se ovšem odedávna dařilo nejen olivovníku.

Prostor je odnepaměti kolébkou a domovem mnoha rozvinutých kultur, jejichž vlivy na další evropské tradice lze sledovat samozřejmě také v období renesance a velmi silně pak v baroku. V hudbě je inspirace Středomořím patrná na rovině tematické, tedy všude tam, kde například příběhy antických bájí poskytly látku barokním operám a kantátám. Lze ji však vysledovat i v rovině přejímání konkrétních prvků lokálních hudebních stylů; proslulý je například motiv folie, který z iberského poloostrova pronikl do hudebních tradic velké části Evropy.

Program nadcházejícího ročníku se zaměří na několik hlavních linií vlivu Středozemí na hudební kulturu v širším evropském prostoru. V první řadě půjde o programy dokládající míru tematického propojení hudebně-dramatických děl vrcholného baroka s dávnými příběhy odehrávajícími se ve vodách Středozemního moře, na jeho ostrovech a březích: Královny Středomoří a Láska a zradaDalší oblast středozemního vlivu – dalo by se říci až bezbřehou – představuje hudba duchovní, jak dokládá program s názvem Mezi nebem a zemíV případě ostatních koncertů  - Un compásLa tempesta di mareBarroco napoletanopůjde o programy svým způsobem cestopisné, které posluchače pozvou na plavbu Středozemím se zastávkami na nejrozmanitějších hudebně a kulturně inspirativních místech. Poslední a zároveň nejreprezentativnější z těchto hudebních výprav po Středomoří bude závěrečný koncert festivalu: Evropa galantní.

Devatenáctý ročník festivalu pokračuje v programové linii připravované ve spolupráci s prestižním Centrem pro barokní hudbu ve Versailles (Centre de musique baroque de Versailles – CMBV).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

26duben pátek 19:00

Nicole Zuraitis Trio

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

26duben pátek 19:00

26duben pátek 19:00

Ubytování v okolí akce Letní slavnosti staré...

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 124 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 212 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 535 m)