Festival brazilského filmu Kino Brasil (Plzeň)

Festival brazilského filmu Kino Brasil (Plzeň)

Adresa:

Plzeň, Kopeckého sady 13

Termín: 11.11.2016
Vstupné:

110

11listopad pátek 10:00

Žánr: festivalprojekce


KINO BRASIL – HLEDÁME NOVOU TVÁŘ BRAZILSKÉHO FILMU Již tento pátek 11. listopadu 2016 budou mít Plzeňané příležitost poprvé shlédnout výběr ze současné brazilské kinematografie. Do Plzně totiž přichází festival Kino Brasil!

Ten o víkendu v pražském Biu Oko představil na desítku filmů – od hraných filmů přes dokumenty až po animované filmy. A teď to nejlepší přináší i do Měšťanské besedy. Jednou z nejvýznamnějších současných brazilských režisérek a jistě by se dalo říci, že i tváří současného brazilského filmu, je Anna Muylaert. Byl to právě její snímek Nejsem tvůj syn (Mãe só há uma, Anna Muylaert, 2016 – Měšťanská beseda, 11. 11. od 20:30), který sklidil úspěch i mezi českými diváky. Tímto snímkem, jehož námětem jsou skutečné události, Anna Muylaert navazuje na úspěch svého předchozího filmu Kdy se máma vrátí?.

Opět se vypravila do pokřivených rodinných vztahů, kdy děti musí čelit svým vlastním rodičům. Jednoho dne je Pierre (v podání debutujícího Naomi Nera) svědkem toho, jak policie odvádí jeho matku v poutech. Pierre tak zjišťuje, že sedmnáct let žil v jedné velké iluzi. Nejsem tvůj syn je především intimním portrétem bezděčného člověka, který se najednou ocitne v boji o své základní právo být něčí syn, přičemž kdesi pod povrchem sílí akcenty sociálního dramatu. Film Neonový býk (Boi Neon, Gabriel Mascaro, 2015 – Měšťanská beseda, 11. 11. od 18:00) diváky zavede do světa brazilského rodea na severovýchod Brazílie, světa, který je tolik vzdálený běžným představám o Brazílii. Gabriel Mascaro nás svým filmem přizval do každodennosti provizorní rodiny, která žije v náklaďáku, jímž převáží své býky z jedné štace do druhé.

Díky režisérově osobité poetice a působivým obrazům nahlížíme na univerzální osudy a problémy současné Brazílie. “To víš, že zvědavost zabije mnohem víc lidí, než odvaha? Tak drž hubu,” zazní v útrobách náklaďáku, jenž se nemotorně řítí brazilským venkovem. Osobitá komedie Big Jato (Cláudio Assis, 2016 – Měšťanská beseda, 11. 11. od 16:00) vypráví o dospívání patnáctiletého Francisca, který musí volit mezi tvrdou dřinou na fekálním náklaďáku a podmanivou krásou poezie, na niž balí holky jeho liberální strýček.

Cláudio Assis v tomto filmu mísí zemitou realitu netradičního povolání se snílkovskou komedií, která vypráví příběh mládí, dobrodružství a prvních lásek. Ačkoli v Brazílii neexistuje taková tradice animovaného filmu, jako je tomu v České republice, v roce 2013 vznikla pod taktovkou Otty Guerry a Ennia Torresana animovaná groteska Dokud nás Sbornie nerozdělí (Até que a Sbórnia nos Separe, Otto Guerra a Ennio Torresan, 2013 – Měšťanská beseda, 11. 11. od 10:00). Nikdo nečekal, že se během fotbalového zápasu, který se hraje s válečnými sekerami, stane takové neštěstí, které navždy poznamená celou zemi - Sbornii. Tu, včetně dvou hlavních hrdinů Tanga a Tragédie, dosud dělila od okolního světa nepřekonatelná zeď.

Animovaná groteska Dokud nás Sbornie nerozdělí vypráví alegorický příběh, jenž se přesně strefuje do palčivých otázek dneška, kdy stavení zdí se stává politickým leitmotivem a mezinárodní hranice pomalu ztrácejí svůj původní význam. Více informací o festivalu naleznete na internetových stránkách: www.kinobrasil.cz https://www.facebook.com/kinobrasil

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Festival brazilského...

Vila VerunkaPlzeň (6.7 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (7.1 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.5 km)