Putovní festiválek animace v Papírně

Putovní festiválek animace v Papírně

Adresa:

Plzeň, Zahradní 173

Termín: 17.7.2016

17červenec neděle 14:00

Žánr: ostatní akcepro děti


V naší zemi se nachází množství architektonických objektů, které pomalu ztrácejí svůj prvotní význam či jej už dávno ztratily a nyní hledají svůj smysl v nové době, ať už se jedná o opuštěné kostely, nefunkční industriální komplexy, stará kina či jiná zajímavá místa. Jsme skupina nadšenců, výtvarníků a tvůrců animovaných filmů.

Naší ideou je přispět k oživení těchto míst poskytnutím možnosti projekcí našich animovaných filmů a přidružených kurzů, které nabídnou praktický úvod do klasické animace, jejích technik a kreativního světa, který tento žánr nabízí. Filmová výchova je pro nejmladší generaci zásadnější než kdy dřív. Vždyť každý den se pohybujeme my i naše děti pod záplavou filmů a videí. Chceme podpořit touhu a chuť tento svět kreativně odhalit.

Dílny Vojtěcha Kisse ovšem nejsou určeny pouze pro děti. Dílny proto nabízíme od 6 do 99 let. Program dílen předchází unikátní animované pásmo několika vybraných krátkých filmů. Celý náš Putovní festiválek animace KARTOON 2016 je tak kombinací netradiční distribuce krátkých filmů po zvláštních místech a zároveň praktické propojení diskusí a vlastní kreativní tvorby zájemců o animaci a diváků.

PROJEKCE

Anatomie Pavouka (2014, 27 min, loutková animace) Film představuje vizi pochmurného města. Hlavní hrdina, Pan Pavouk, je úředník pracující v obrovské kanceláři, dobrovolný otrok, člověk osamělý a ztracený v labyrintu ulic, chodeb a vlastní mysli nasáklé alkoholem. Avšak kdesi mnohem hlouběji, v místech, kde se rozum rozpadá a začínají sny, se otevírá nekonečný prostor, ve kterém září křehká síla…

Ocenění filmu: Uznání a cena poroty Trilobit 2016, cena poroty a cena publika na festivalu Animateka 2015 v Lublanji, StopTrik Festival 2015 - cena poroty, Anifilm 2015 zvláštní uznání, uvedení na festivalech v Ottawě, Bratislavě nebo v Žilině. Happy End (2016, 6 min, kreslená animace, Jan Saska) Černá komedie o smrti s dobrým koncem. Film bude slavnostně uveden na mezinárodním filmovém festivale v Cannes.

Pérák (2016, 13 min, kreslená animace, Marek Berger) Krátkometrážní animovaný film na motivy městské legendy z dob Protektorátu. Kdo zabrání nacistům v probuzení temných sil, po staletí dřímajících na jednom starém pražském hřbitově? Jedině maskovaný mstitel, vybavený speciální odpruženou obuví! Zápletka (2015, 9 min, loutková animace, Standa Sekela) Animované drama o síle spojení rostlinných milenců. V zahradě (2014, 7:40, kreslená animace, Ondřej Dolejší) Letí ptáci. Ptáci zahrada. Zahrada dovnitř. Dovnitř člověk. Člověk středem.

Středem přichází. Přichází dům. Dům zavřený. Zavřený těžce. Těžce prší. Prší dům. Dům bouře. Bouře stín. Stín stín. Stín ven. Ven zahrada. Zahrada odtéká. Odtéká tiše. Tiše otevřený. Otevřený dům. Dům odchází. Odchází středem. Středem člověk. Člověk ven. Ven zahrada. Zahrada ptáci. Ptáci letí. Program dílen Animátor Vojtěch Kiss se s účastníky podělí o své zkušenosti z tvorby loutkového filmu a pod jeho vedením budou mít možnost vytvořit si svůj první animovaný minifilm. Záměrem je ozřejmit základní principy klasické animace a její hlavní techniky. Zájemci si mohou přinést jakýkoli oblíbený předmět, děti např. svou oblíbenou hračku, panenku či stavebnici, animovat budeme cokoliv, co bude po ruce.

Všichni účastníci napříč generacemi pak budou moci sledovat, jak neživé věci ožívají a nakonec budou moci naanimovat i sami sebe! V určený den mohou děti, rodiče a prarodiče navštívit dílny Vojtěcha Kisse, který společně s asistentem připraví malou animační dílnu vytvořenou speciálně na místě. Ve speciálních případech dokonce prostor dále naaranžuje a nasvítí. Z míst, kde může na návštěvníka působit na první pohled šeď a nuda, chceme vytvořit kreativní prostor. Díky několika fotoaparátům, světlům, stolům a počítačům lektor může vytvořit několik malých filmových štábů. Každý štáb natočí jeden krátký film.

Vojtěch Kiss vždy na začátku vysvětlí základní principy filmu, fungování kamery a fotoaparátu. Následně si účastníci vyzkouší animační postupy a v případě zájmu si i ve svém krátkém animovaném filmu mohou zahrát (bude možné pracovat s papírem, loutkou, ale i živými herci). Film po každé dílně dostanou děti s sebou, případně obdrží emailem link na databázi projektů. Ty budou sdružovány na jednom místě, aby si všechny děti mohly navzájem porovnat svoje výtvory. Jednotlivé dílny mohou probíhat během 7 hodin s přestávkami. Lze ovšem vytvořit i kratší časový úsek. Nebo naopak se dohodnout na opakování.

Lektor Vojtěch Kiss – animátor, režisér, hlavní lektor animace krutónu Vystudoval grafickou školu v Praze, poté pracoval v reklamní agentuře, odkud odešel studovat animaci do Zlína, kde začal vytvářet film Anatomie Pavouka. Práce na filmu zabrala 5 let. Jeho film získal řadu cen a ocenění. Aktuálně připravuje animovaný film o kosmonautovi, který ztratí svoji lásku a vydá se na dlouhou cestu vesmírem.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Putovní festiválek...

Sportpenzion PohodaPlzeň (5.5 km)

Vila VerunkaPlzeň (8.2 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (9.5 km)