Mandala z odpadků + Pneumatiky

Mandala z odpadků + Pneumatiky

Adresa:

Plzeň, Most Ivana Magora Jirouse 2

Termín: 17.6.2016
Vstupné:

0

17červen pátek 11:00

Žánr: ostatní akceworkshopdiskuze


Mandala z odpadků

Dokumentární projekt o odpadcích, které se stanou symbolem změny, je cestou z nejvyšších horských vrcholů Nepálu do našich skrytých hlubin, zanechávající znamení na kůži Země. Dokument vypráví o komunitě Green Soldiers (zelení vojáci), rostoucí skupině turistů a dobrovolníků, kteří začali sbírat odpadky pocházející z masové turistiky.

Veškeré odpadky nasbírané na jedné z nejvyšších nepálských hor hodlají snést do buddhistického kláštera Swayambhunath, kde z nich z pomocí mnichů vytvoří obrovskou pestrobarevnou mandalu, tak velkou, že ji bude vidět z okolních vrcholů. Film byl oceněný na mezinárodním filmovém festivalu v Innsbrucku 2015 a promítaný na italském festivalu CinemAmbiente 2015.

Nezávislí autoři a režiséři, první společný dokument Space Hackers, následně vysílaný po celém světě, režírovali v roce 2007. V roce 2011 natočili snímek Programma 101, The Machine That Changed the World. Píší a režírují také webové pořady o sociálních otázkách jako Through a transgender eye a Be trans, koprodukované italskou vysílací společností RAI a italským ministerstvem.

Pneumatiky

Dílna na recyklaci pneumatik v South Okkalapa v bývalém barmském hlavním městě Rangúnu je místem mnoha využití i mnoha úmrtí, jelikož zde dochází k proměně vysloužilých pneumatik z původního tvaru a účelu a k jejich znovuzrození do nových, zcela odlišných životů. Tento pozorovací dokument, natočený téměř celý černobíle, zkoumá komunitu lidí – mladých o starých, mužů i žen – živících se recyklací pneumatik, kteří pomocí ostrých nožů a své pečlivosti a šikovnosti vyrábějí z vyhozených pneumatik kbelíky, smetáky a pantofle. A sem tam, v letmých, avšak niterních okamžicích mezi jejich pohyby, zachycuje rozhovory a písně, někdy lyrické, dokonce filozofické, a nenásilně nepřipomíná, jak každá smrt uvolňuje cestu zrození.

Barmský filmař Kyaw Myo Lwin pracuje od roku 2007 v rámci Rangúnské filmové školy (YFS), jako zvukař a střihač se podílel na několika produkcích včetně filmu Hidden Wounds o léčbě traumatu v deltě Iravádí po cyklónu Nargis. Nedávno stříhal krátký dokument Insein Rhythm o nádraží z 19. st. na rangúnském předměstí Insein, nedaleko od neblaze proslulé barmské věznice Insein. Tento snímek měl premiéru na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Visions du Réel v Nyonu v dubnu 2013. Od roku 2009 Kyaw Myo Lwyn pracuje také jako školitel v rámci programu YFS. Film Tyres je jeho režisérským debutem a získal cenu za nejlepší studentský film na mezinárodním festivalu krátkých filmů v Palm Springs.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mandala z odpadků +...

Vila VerunkaPlzeň (7.4 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (7.7 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (8 km)