Meziválečná moderna ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni (1918–1938)

Meziválečná moderna ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni (1918–1938)

Adresa:

Plzeň, Pražská 13

Termín: 27.4.2016 18.9.2016
Vstupné:

70 / 35 Kč

27dub - 18zář celý den

Žánr: výstavyMalbaobrazy


Kolekce meziválečného umění tvoří jednu z nejvýznamnějších složek sbírek Západočeské galerie v Plzni. Výstava představuje na bezmála stovce exponátů (obrazy, plastiky, kresby) výtvarná díla dvacátých a třicátých let vytvořená více než dvacítkou předních českých umělců.

Meziválečné období je stylově rozmanité a zahrnuje jak díla předválečných kubistů a jejich rozbíhající se cesty, tak tvorbu mladších autorů, kteří se přiklánějí k primitivismu, civilismu, magickému realismu či surrealismu. Do této tvorby, ve dvacátých letech mnohdy idylicky laděné, pak ve třicátých letech začínají pronikat odkazy na reálnou hrozbu války, projevující se v expresi a důrazu na významovou, apelativní stránku umění.

Výstava představuje díla Josefa Čapka, Václava Špály, Jana Zrzavého a Rudolfa Kremličky, sdružených ve skupině Tvrdošíjní, Emila Filly, Otty Gutfreunda, Alfréda Justitze, Georgese Karse, Milady Marešové, Josefa Šímy, Františka Tichého, Toyen, Antonína Procházky, Václava Rabase a dalších autorů. Doprovází ji výpravná publikace se seznamem vystavených exponátů a přehledem nákupů zastoupených děl do sbírek ZČG.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Meziválečná moderna...

Vila VerunkaPlzeň (6.3 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (6.9 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.1 km)