Otesánek

Otesánek

Adresa:

Plzeň, Rokycanská 7

Termín: 23.3.2016

23březen úterý 10:30

Žánr: divadlopro děti


Tátu sněd, mámu sněd, Divadlo ALFA i s herci a diváky sněd, a dokonce dostal zálusk i na Viktorku...

Mladý liberecký dramatik a dramaturg Vítek Peřina, s nímž naše divadlo už několik let pravidelně spolupracuje, dokázal již několikrát, že se umí podívat na klasickou pohádku osobitou optikou, vymyslet originální (a ponejvíce vtipnou) motivaci, ale přitom zachovat dějový půdorys i vše to, kvůli čemu se ta která pohádka zařadila do „zlatého fondu“. Důkazem budiž jeho verze známých pohádkových příběhů „Hrnečku, vař!“, „Perníková chaloupka“ a především vynikající „Budulínek“, který ve zdařilé inscenaci Naivního divadla v Liberci už získal řadu ocenění a festivalových vavřínů.

Výše zmíněné přednosti má i jeho zbrusu nová dramatizace pohádky, kterou známe ze zpracování K. J. Erbena. „Jed jsem, sněd jsem: Kaši z rendlíka, ucháč mlíka, pecen chleba, mámu – tátu, děvečku s jetelem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty – a tebe taky ještě sním!“ , rýmuje si Erbenův „hrdina“. A Otesánek v Peřinově hře si samozřejmě počíná obdobně. Ale protože autor předlohu umístil do současnosti, a navíc jako bonus pro „našince“ příběh důsledně zasadil do plzeňského regionu, včetně města Plzně, Otesánek si – po „rendlíku“ a „ucháči“ a tátovi s mámou (z Ejpovic) „pošmákne“ ještě na hostinském z Kyšic, poté slupne celé Divadlo ALFA – i s herci a diváky (tedy i vy, se svým způsobem, stanete – samozřejmě jen pasivně – součástí příběhu) – a zálusk dostane dokonce i na mistry z „Viktorky“! Ještěže i v Peřinově dramatizaci vystupuje babka s motyčkou… Hra, jejíž motivy jsou rafinovaně stavebně i scénicky skloubeny, je inscenována jako „divadlo na divadle“ a kromě herců režisér pracuje i s maňásky a marionetami.

Věříme, že titul, který v r. 2000 zcela osobitě ztvárnil i světově proslulý český režisér Jan Švankmajer, najde dostatek diváků i na scéně Otesánkem údajně zhltnutého Divadla ALFA.

Inscenace je určena divákům > 5 let.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Otesánek

Sportpenzion PohodaPlzeň (5.1 km)

Vila VerunkaPlzeň (5.8 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.4 km)