Vizuální smog

Vizuální smog

Adresa:

Plzeň, Šafaříkovy sady

Termín: 3.6.2021 30.6.2021

3čer - 30čer celý den

Žánr: výstavyumění fotografie grafika vernisáž Plzeň


Výstava pořádaná spolkem Pěstuj prostor ve spolupráci s iniciativou Vizuální smog v Plzni přibližuje veřejnosti dnes stále silněji rezonující téma vizuálního smogu ve veřejném prostoru. Přestože veřejná prostranství i jednotlivé stavby často degraduje přemíra nevkusné reklamy, cílem projektu není vyvolat apriorní kritiku současné situace. Výstava chce především upozornit na důležitost kultivované formy i únosného množství reklamy ve veřejném prostoru.

Aktuální podobu vizuálního smogu v Plzni svými fotografiemi dokumentují a zároveň obrazově komentují studenti Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu, Plzeň. Výstavě navíc vtiskli i grafickou podobu. Na základě otevřené výzvy přispěla svými snímky rovněž široká veřejnost. Fotografie prezentované na této výstavě, ale také záběry, které se do výběru nedostaly, zaznamenává tzv. mapa vizuálního smogu dostupná na adrese vizualnismog.plzne.cz/mapa. Výstava navíc představuje i dva koncepční dokumenty, kterými se k řešení problému vizuálního smogu aktivně přihlásilo město a jež v roce 2020 schválila Rada města Plzně: Manuál reklamy ve veřejném prostoru a Manuál označování provozoven. O vznik dokumentů, jejichž cílem je reklamu regulovat a kultivovat prostřednictvím doporučení, a nikoliv represí, se zasazovala právě platforma Vizuální smog v Plzni. Oba materiály, které jdou ve stopách obdobných studií vypracovaných v Brně, Znojmě, Praze či Ostravě, připravil Útvar koncepce a rozvoje města Plzně.

Podobně jako pořádající spolek Pěstuj prostor usiluje i platforma Vizuální smog v Plzni o vznik kvalitního a kultivovaného městského veřejného prostoru, který neztrácí svoji funkci, podobu a symbolický význam pod vrstvami reklamních sdělení a v němž se architektura nestává levným nosičem banálních informací. Pevně věříme, že k tomu přispěje i tato výstava. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vizuální smog

Vila VerunkaPlzeň (6.5 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (6.9 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.4 km)