Jiří Slíva / Kresbou ke smyslu

Jiří Slíva / Kresbou ke smyslu

Adresa:

Plzeň, Pražská 13

Termín: 21.6.2019 25.8.2019

21čer - 25srp celý den

Žánr: výstavyumění kresba grafika plzeň západní čechy letní výstavy


Kreslíř, grafik, hudebník, básník, sociolog a futurista Jiří Slíva (*1947, Plzeň) je nepřehlédnutelným fenoménem české ale i evropské výtvarné scény na poli kresleného humoru, ilustrace a volné grafiky. Jeho práce provází více než 180 knih, z toho řadu autorských, jeho dílo získalo řadu ocenění, zastoupen je v řadě soukromých i veřejných sbírek. Od roku 1979 působí jako výtvarník na volné noze.

Slívovy práce charakterizuje smysl pro humor, nadsázka, vizuální zkratka a schopnost bezeslovně vystihnout zvolené téma. Slíva, možná proto, že nemá klasické výtvarné školení (v tomto směru je autodidakt), si našel osobitý výtvarný styl vyznačující se jednoduchostí, stavící na stylizované kresbě a výrazné barevnosti. Nicméně pro tvorbu Jiřího Slívy jsou charakteristická zejména témata. Jeho svět se točí kolem kávy, vína, židovských aforismů a anekdot, soužití mužů a žen, hudby, zvláště jazzu …. Na rozdíl od jiných kreslířů nekomentuje každodenní situace, ale spíše obecnější, nadčasové děje, srozumitelné po celém světě.

Výstava v ZČG, která vzniká v úzké spolupráci s autorem, představí ve čtyřech kapitolách výběr z grafik a kreseb z posledních dvaceti let. První bude věnována kávě a vínu, druhá světovým ikonám (Chaplin, Freud, Mickey Mouse), třetí jazzu a čtvrtá bude o nesmyslech.

Výstava se koná ve výstavní síni 13.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Slíva / Kresbou...

Vila VerunkaPlzeň (6.3 km)

Sportpenzion PohodaPlzeň (6.9 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.1 km)