Slavnosti kaše v Horažďovicích

Slavnosti kaše v Horažďovicích

Adresa:

Klatovy, Mírové náměstí 1

Termín: 30.6.2018
Vstupné:

zdarma

30červen sobota 09:00

Žánr: ostatní akceslavnosti


Horažďovice opět ožijí tradičními Slavnostmi kaše. Mírové náměstí se opět promění ve středověké tržiště plné rytířů a kejklířů. Slavnosti se konají jako vzpomínka na obléhání města, při kterém zde v roce 1307 zemřel český král Rudolf Habsburský, přezdívaný pro svou šetrnost Král kaše.

Poslední víkend v červnu se v Horažďovicích konají slavnosti Kaše. Proč zrovna Kaše? 

4. 7. 1307 zemřel při obléhání Horažďovic Rudolf Habsburský přezdívaný pro svou střídmost v jídle (v tehdejších dobách u panovníků opravdu nezvyklou) „král Kaše“, vévoda rakouský v letech 1298 – 1306 a český král v letech 1306 – 07. Horažďovice, jejichž majiteli byli v té době Bavorové ze Strakonic - jeden z nejpřednějších českých šlechtických rodů 13. století, se odmítly podrobit jeho královskému majestátu. Byla to tehdy situace vskutku nevídaná – jednalo se o boj mezi panovníkem a šlechtici. Zajímavostí je, že po ročním odolávání se Horažďovice vzdaly již zesnulému králi, který zemřel na úplavici.)

Slavnosti Kaše jsou v Horažďovicích od r. 2007 již tradiční celodenní akcí – z turistického hlediska jde každoročně o nejatraktivnější kulturní akci.

Tradiční celodenní akce, která se koná na zámeckém nádvoří a v zámeckém parku. Originálním obohacením je např. soutěž o nejlepší vařenou kaši či soutěž o největšího jedlíka.

Vstupné je zdarma.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

20duben sobota 08:00

20duben sobota 08:00

Ubytování v okolí akce Slavnosti kaše v...

Wellness hotel CentrálKlatovy (600 metrů)

Steak Restaurant Penzion Country SaloonKlatovy (2.4 km)

Sweet HomePříchovice (19.1 km)