Jindřich Šmégr: O hledání

Jindřich Šmégr: O hledání

Adresa:

Vysoké Mýto, Aloise Vojtěcha Šembery 125

Termín: 22.4.2018 25.5.2018

22dub - 25kvě celý den

Žánr: výstavyvernisáž


Více než tisícovku obrazů namaloval za svůj život vysokomýtský rodák Jindřich Šmégr. Na souborné výstavě nazvané O hledání představí devadesátiletý autor v Městské galerii Vysoké Mýto to nejlepší ze své tvorby. 

Úvodního slova se během zahájení výstavy zhostí historik Jan Klíma a společně s bratrem Otakarem a manželkou Marcelou doprovodí vernisáž hudbou. Slavnostní dernisáž se koná v pátek 25. května, v den autorových 90. narozenin.

Jindřich Šmégr žije už půl století ve Sloupnici, ale stále se považuje za Kujebáka. Po absolvování obecné a měšťanské školy v Mýtě se vyučil u firmy Sodomka jako automechanik – strojní zámečník a následně vystudoval Masarykovu průmyslovou školu v Litomyšli. Pracoval pak ve firmě Avia (později Orličan n. p. Choceň), posléze jako řidič a mechanik na letišti a řidič autobusu v JZD Zálší.

Má rád sport, vysokohorskou turistiku a divadlo, ovšem jeho největší vášni je malování. Vzhledem k tomu, že miluje přírodu a je duší horal, není překvapením, že nejčastějším námětem jeho obrazů je krajina a její proměny. Kamkoliv vyrazí, k moři či do hor, bere s sebou skicák.

Jeho prvním učitelem a vzorem byl nestor místních malířů Jan Juška, který Šmégrův talent rozpoznal již na měšťance. Dále ho v uměleckém rozvoji ovlivnili František Danihelka a Josef Hašek. Učil se také od Aloise Srnského či Václava Šafránka, kteří stáli u zrodu výtvarného kroužku při tehdejší Karose. Ten vznikl v polovině 60. let (ve stejném období jako městská galerie) a scházela se v něm asi desítka malířů. Seskupení se časem transformovalo a dnes existuje jako Triangl, sdružující malíře, fotografy a filmaře. Na setkávání začal Šmégr chodit pravidelně v 70. letech, kdy kroužek vedl Josef Pilař. Po jeho smrti převzal štafetu a dvě desetiletí je hybnou silou malířského sdružení. Coby prezident Trianglu iniciuje pravidelná setkávání umělců, dvakrát ročně společná malování v plenéru a každý druhý rok výtvarný salon.

Jindřich Šmégr je v rodném listě zapsán jako Šmöger; v běžném životě, a především na svých obrazech, se však podepisuje Šmégr.

Je nejvěrnějším návštěvníkem vysokomýtské galerie. První výstavu, kterou pořádala na podzim 1957 v kasinu, navštívil jako devětadvacetiletý mladík. A nevynechal téměř žádnou z následujících 370 výstav. „Chtěl jsem se učit od mistrů,“ říká a dodává, že coby vášnivý cestovatel zhlédl také nepočítaně výstav v jiných městech i zemích. „Prošel jsem si Ermitráž v ruském Petrohradu, v Německu známou drážďanskou obrazárnu… sjezdil jsem svět a všude sledoval výtvarné umění,“ říká malíř Jindřich Šmégr. V Městské galerii Vysoké Mýto samostatně vystavoval v letech 1998 a 2008, mnohokrát také při společných výstavách.

Historik Jan Klíma o něm řekl, že je „věčně mladým hledačem námětů, postupů, technik, témat, formátů a barevných odstínů“.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jindřich Šmégr: O...

U tří jasanůLuže (12.4 km)

Residence ArxChrudim (25.6 km)

Ubytování U PalukůChrudim (26.6 km)