Litomyšlské dny barokní tradice

Litomyšlské dny barokní tradice

Adresa:

Litomyšl, různá místa

Termín: 15.8.2021 22.8.2021
Vstupné:

dobrovolné

15srp - 22srp celý den

Žánr: festival baroko náboženství duchovno křesťanství kultura koncert hudbapřednášky divadlo Litomyšl


Festival Litomyšlské dny barokní tradice, pořádaný každoročně od r. 2016 Římskokatolickou farností - proboštstvím Litomyšl, je unikátní projekt, jehož hlavním cílem je připomenout pozitivní vliv barokní doby na českou kulturu a na individuální i kolektivní náboženské prožívání, známé pod pojmem barokní zbožnost. Zdůraznit dědictví baroka, aktualizovat jej a přihlásit se k jeho odkazu v rovině duchovní i kulturní je nosná myšlenka celého projektu.

Festival v sobě kloubí jednak složku duchovní, která cílí především na katolickou veřejnost, a jednak složku kulturní, jež si klade za cíl oslovit nekatolíky, tedy křesťany jiných denominací, ale i ty, kteří se nehlásí k žádnému vyznání. Právě propojení těchto dvou sfér je zcela unikátní a nemůže se jím pyšnit žádný jiný festival konaný na území České republiky.

V jednom symbolickém oktávu (tedy v čase osmi dní od neděle do neděle) jsou pro návštěvníky připraveny náboženské i čistě kulturní akce – mše, pobožnosti a procesí s použitím dobových textů, liturtgických oděvů a nádobí a s barokním hudebním doprovodem, kvalitní koncerty barokní hudby, přednášky nebo divadelní představení.

Jednou ze základních tezí festivalu je, aby nebyla žádná akce pro návštěvníky zpoplatněna. Budeme však velmi rádi za vás příspěvek, a to buď v podobě dobrovolného vstupného na koncerty a přednášky, tak v podobě peněžitého daru převodem na farní bankovní učet nebo přispěním do kasiček v kostele na místě konání.

Program 2021

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Litomyšlské dny...

U tří jasanůLuže (17.7 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.4 km)

Srub MidlaČenkovice (32.2 km)