Pernštejnské ženy a Evropa

Pernštejnské ženy a Evropa

Adresa:

Pardubice, Zámek 2

Termín: 16.6.2021 12.10.2021
Vstupné:

plné 80 Kč, snížené 40 Kč

16čer - 12říj celý den

Žánr: ostatní akcerod Pernštejnů historie móda děti rodina zážitková výstava zámek Pardubice


Od 19. 5. do 12. 10. 2021, 2. patro pardubického zámku, vstupné 80 Kč
Východočeské muzeum v Pardubicích a Univerzita Pardubice představují na Zámku Pardubice novou výstavu evropského významu. Jmenuje se Pernštejnské ženy a Evropa a svou premiéru měla loni v sále Rady Evropy ve Štrasburku. Výstava ukazuje, jak novověké šlechtické ženy – příslušnice rodu Pernštejnů – přispívaly k formování evropské kulturní identity.
Poslední generace Pernštejnů, rodu neodmyslitelně spjatého s pardubickým zámkem, byla evropským rodem s příbuzenstvem rozesetým od Pyrenejí, přes Itálii až po Prahu. Díky těmto vazbám se Pernštejnský palác v Praze stal významným centrem, odkud do českého prostoru pronikaly kulturní vlivy románského Středomoří. Šlo přitom nejen o tzv. vysokou kulturu, tedy literaturu, hudbu či výtvarné umění, ale i o záležitosti každodenního života jako je gastronomie anebo móda.
Součástí výstavy jsou repliky historických oděvů z 16. století, které vytvořila Martina Hřibová. Návštěvníci uvidí šaty Jany z Pernštejna, svrchní oděv královny Anny Habsburské zvaný galerilla, českou a německou variantu španělské módy či například tehdy módní obuv na vysoké platformě. Předlohou pro korkovou obuv potaženou brokátem zvanou chapines byl artefakt, který se nachází v kolekci londýnského Victoria and Albert Museum. U tvorby svrchního španělského dvorského oděvu zvaného galerilla byl předlohou portrét královny Anny z roku 1570.

Výroba parfému a oblékání interaktivně
Nejen dětem je určena zážitková část výstavy. Vyzkouší zapeklitosti oblékání tehdejší módy, náročnost psaní dobovým písmem nebo výrobu parfému. Do vztahů mezi jednotlivými příslušníky rodu proniknou v aktivitě nazvané Pernštejnský salon.

Výstava je součástí programu 500 let renesance ve východních Čechách.

Otevírací doba a vstupné

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Pardubice Akce v obci Pardubice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pernštejnské ženy a...

Ubytování U PalukůChrudim (9.9 km)

Residence ArxChrudim (10.2 km)

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (19.2 km)