Kouzlo solarografie aneb jak zachytit pohyb slunce?

Kouzlo solarografie aneb jak zachytit pohyb slunce?

Termín: 14.7.2020
Vstupné:

50

14červenec úterý 14:00

Žánr: ostatní akce


Na jakém principu solarografie funguje a o co v ní jde? Už samotný název napovídá, že jde o fotografování drah pohybu Slunce při dlouhé expoziční době. Ke zhotovení solarografického snímku se používá zařízení zvané camera obscura, k jejíž výrobě postačí i obyčejná plechovka. Jedná se o poměrně mladou techniku a nápad na ní pochází z roku 2001, kdy byla tato fotografická metoda poprvé mezinárodně prezentována.

„Solarografie se zhotovuje na černobílý fotografický papír, který se umístí do dírkové komory. Pak už jen stačí komoru umístit na vhodné místo a zahájit expozici. Pořizování vyžaduje trpělivost, jelikož samotná expozice probíhá několik měsíců. Expoziční dobu můžete sice zkrátit, ale v tom případě nemusí být výsledky zcela uspokojující a to kvůli nízkému počtu zaznamenaných slunečních drah na výsledné fotografii,“ uvádí fotograf Zdeněk Valach. „Doporučuji exponovat alespoň měsíc a půl, nejlépe však tři až čtyři. Během této doby se do černobílého fotografického papíru vypálí barevný obraz.

Ten zaznamenává dráhu slunce po obloze během expoziční doby. Na fotografii tak vznikne barevný obraz s barevnými čárami na obloze a okolní krajiny. Barevné podání však není reálné. Liší se podle délky expozice, použitého materiálu a dalších faktorů. Dále je potřeba zmínit ještě jednu důležitou a velmi zásadní vlastnost solarografie. Po vyjmutí fotografického papíru je zapotřebí vzniklou fotografii ihned naskenovat. Fotografie totiž vlivem okolního světla velmi rychle zčerná a zničí se. Skenování je zapotřebí provést na první pokus, opakovaným skenováním totiž dochází na takto pořízené fotografii k vytvoření závoje,“ dodává.

Přestože se solarografie používá k zaznamenávání drah pohybu Slunce, je možné s touto metodou fotografovat i běžné statické snímky. Výsledek je však velmi nejistý a je možné, že objekt bez dostatečného osvětlení, bude na fotografii velmi špatně rozpoznatelný. Dílna se koná v poličském muzeu 14. 7. 2020 od 14.00 do 16.00 hodin a je vhodná pro děti od 10 let. Cena je 50,- Kč za 1 ks camery obscury. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kouzlo solarografie aneb...

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.6 km)

U tří jasanůLuže (21.8 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (27.6 km)