Orbis Pictus Play / výstava v pohybu

Orbis Pictus Play / výstava v pohybu

Adresa:

Vysoké Mýto, nám. Přemysla Otakara II. 96

Termín: 1.6.2020 23.8.2020

1čer - 23srp celý den

Žánr: výstavyumění děti rodina světlo hry interaktivní východní čechy letní výstavy

Umělci: Petr Nikl


Unikátní projekt Orbis Pictus Play potěší malé i velké návštěvníky Městské galerie. Výstava, kterou ve světě zhlédly tři miliony lidí, zakotvila na léto ve Vysokém Mýtě. 

Sněhová královna, Fontána libosti, Křeslo mámení, Trifon, Mluvící květina, Kalimba… stejně zajímavé jako názvy jsou i samotné exponáty, které si ve vysokomýtské galerii prohlédnete. Veřejnosti se výstava otevřela na Den dětí. S uměleckými díly, jež můžete sami uvést do chodu, si pohrajete až do 23. srpna.

Autorem koncepce je výtvarník Petr Nikl, známý rovněž jako hudebník, scénograf, herec a performer. Kromě něj budou na výstavě zastoupeni současní umělci Milan Cais, Michael Delia, Mája Dvořáková, Pavel Havrda, Martin Janíček, Ondřej Janoušek, Jiří Konvrzek, Petr Korecký, Jaroslav Kořán, Petr Lorenc, Petr Nikl, Ondřej Puchta, Quido Sen a Ondřej Smeykal.

Orbis Pictus Play je hravá výstava, jejíž autoři se inspirovali odkazem Jana Amose Komenského. Pedagog, od jehož úmrtí letos uplyne 350 let, je známý po celém světě svými nadčasovými myšlenkami. „Komenský věděl, že nejpřirozenějším způsobem poznávání světa je hra. Proto je expozice koncipována jako svobodné herní pole, které sami návštěvníci svou aktivitou a spoluvytvářením oživují. Teprve jejich představivost a vzájemná spolupráce se stává hlavním obsahem výstavy," říká Petr Nikl. Ten se na projektu podílel společně s jeho autory Jiřím a Radanou Waldovými, s nimiž se potkal na světové výstavě EXPO 2005 v japonském Aichi. Spolu pak začali vytvářet projekt, který svým pojetím přesahuje hranice, odbourává bariéry, rozehrává smysly všech, kdo se s ním na jeho cestě světem setkali. Výstava dokazuje, že fenomén hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek.

Interaktivní expozice, která rozvíjí poselství Komenského a všech, kdo věří v sílu kreativní touhy po poznání, je v létě ideálním turistickým cílem pro rodiny s dětmi.

Iveta Danko, kurátorka galerie

Petr Nikl, malíř, hudebník, fotograf a divadelník. Člen umělecké skupiny Tvrdohlaví. V roce 1995 mu byla udělena Cena Jindřicha Chalupeckého. Vydává autorské knihy pohádek, věnuje se výtvarným a divadelním...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Orbis Pictus Play /...

U tří jasanůLuže (12.2 km)

Residence ArxChrudim (25.4 km)

Ubytování U PalukůChrudim (26.4 km)