Výstava železničních hraček ze sbírek Muzea technických hraček.

Hlavní výstavní prostory muzea zaplní historické továrně vyráběné modely a soupravy plechových vláčků z let 1890–1960 na pérový, elektrický a parní pohon. Hlavním záměrem je seznámit návštěvníky se základními typy parních, elektrických a motorových lokomotiv, s nejrůznějšími druhy osobních a nákladních vagónů včetně figurek železničního personálu a cestujících, s kterými si hrály děti a mnohdy i tatínkové téměř před 100 lety. Na výstavě se tak setkají hračky proslulých světových výrobců dětských železnic první poloviny 20. století, Märklin Göppingen a Bing Norimberk, společně s produkcí železničních hraček známých československých firem Husch Horní Litvínov, Invertor (Merkur) Police nad Metují, Tioka (Ikaria) Brno, Zbrojovka Vsetín, Bora Bor u Tachova, Lastra Trhové Sviny, Gewis Jablonec nad Nisou či Minor Praha. Nebude chybět ani rozsáhlý soubor železničního příslušenství, dětská sada pro malého výpravčího, funkční telegraf na klíček nebo drážní telefon na baterii z doby první Československé republiky. Železniční exponáty doplní archiválie obsahující nabídkové katalogy výrobců železničních hraček, ceníky, letáky a reklamy obchodníků s hračkami, dobové pohlednice i fotografie.

Součástí prohlídky výstavy je předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném modelu kolejiště s elektromagnetickými signály a návěstidly, budovami nádraží, osvětlenými nástupišti, železničními mosty, přejezdy, tunely a s mnoha dalšími stavbami. Zajímavostí je dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z 30. let 20. století. Nebudou chybět ani dioramata krajin sestavená z historických hraček, unikátní gumový vláček „Slovenská strela“ na klíček od firmy Baťa Zlín nebo válečný vlak československé výroby na pérový pohon z poloviny 30. let minulého století.

Nejmenší návštěvníci mají možnost vyzkoušet si svou zručnost v malé dílně, kde si mohou sestavit modely vláčků, jeřábů, mostů a jiných železničních staveb z kovové stavebnice Merkur podle historických návodů. Také se dozvědí, jak funguje tzv. ternion nebo komposter na kartonové jízdenky v naší dětské dopravní kanceláři, vybavené kleštěmi průvodčího a razítky, ukázkami železničářských svítilen, ručních návěstí i značek z doby parostrojní železnice.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Velký svět malé...

U tří jasanůLuže (12.4 km)

Residence ArxChrudim (25.6 km)

Ubytování U PalukůChrudim (26.6 km)