Výstava je součástí práce s pardubickou a východočeskou historií a uměním. Úplně poprvé komplexně pojmenovává a na základě archívního a orálního výzkumu prezentuje příběh druhé poloviny 20. století z pohledu pěti přátel, umělců, kteří měli v životě stejný start a podobné šance uspět.  Projekt navazuje na soukromou iniciativu kulturní obce, jež připravila dvě konference na téma Alva Hajn 1938–1991 a Starý psi, konané v letech 2013 a 2015. Struktura výstavy obsáhne umělecká díla, obrazy, kresby, grafické listy, objekty od konce 50. let do doby okolo roku 2010, fotografie, archívní doklady a zvukové a audiovizuální záznamy. Výstava je součástí komplexního programu VČG mapování umění Východočeského regionu.

Výstava se věnuje pětici autorů spjatých s Pardubicemi, na jejichž je možné modelově rozvinout úvahy o vztahu životní cesty a díla. Ačkoli spolu Starý psi (Alva Hajn, František Kyncl, Jiří Lacina, Bedřich Novotný, Josef Procházka) studovali v Praze na střední škole, jejich otisk v dějinách českého umění je rozdílný. Kynclova emigrace, Hajnovo předčasné úmrtí tři dny před velkou pražskou výstavou v roce 1991, věznění Jiřího Laciny a kličkování mezi uživením a zaprodáním se v době normalizace u ostatních jejich příběhy odlišuje. Pro kulturní život byli ovšem důležití všichni. Přehled o světovém dění za normalizace byl zprostředkován zprávami, dopisy, katalogy, publikacemi a telefonáty od Františka Kyncla z Düsseldorfu. Kyncl byl ještě před emigrací jedním z organizátorů (společně s Jiřím Tomanem a Jaromírem Zeminou) slavného prvního sympozia orientovaného na plasty a pardubickou chemickou industrii Artchemo. Josef Procházka pořádal v Heřmanově Městci v osmdesátých letech tzv. Bienále v prasečím chlívku, kam se sjížděla pravidelně řada disidentů z celých Čech, včetně I. M. Jirouse Václava Havla.

Generaci Starých psů nereprezentují pouze výtvarní umělci, ale také architekti (Jan Třeštík, Luboš Driml), divadelníci (Petr Vosáhlo, Věra Říčařová, František Vítek, Pavel Landovský), básníci a spisovatelé (Jiří Gruša, Petr Kabeš, Jiří Pištora, Miloš Vodička, částečně i Věra Linhartová). Pardubice se staly místem, kam díky aktivitě dnešních Starých psů (kteří ovšem na konci padesátých let byli tak mladí, že založili Sekci mladých) – přijížděli a spolupracovali Olaf Hanel, Zbyšek Sion, Václav Sokol a mnozí další. V příběhu Starých psů je nezastupitelná role fotografů, jež od sedmdesátých let zaznamenávali kulturní dění – již zmíněný Bohdan Holomíček, ale také osobnosti nastupující generace padesátých let Pavel Šmíd a Jan Adamec.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pardubice Akce v obci Pardubice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Starý psi

Ubytování U PalukůChrudim (10 km)

Residence ArxChrudim (10.3 km)

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (19.2 km)