61. Výtvarné Hlinecko / Z Torbole do Palerma / Itálie v dílech českých krajinářů 19. století

61. Výtvarné Hlinecko / Z Torbole do Palerma / Itálie v dílech českých krajinářů 19. století

Adresa:

Hlinsko, Havlíčkova 614

Termín: 20.6.2020 20.9.2020

20čer - 20zář celý den

Žánr: výstavyumění moderní umění malba itálie krajina východní čechy letní výstavy


Výstava 61. Výtvarného Hlinecka zavede diváky na putování po Itálii 19. století, kterou představí tak, jak ji na svých cestách viděli a vnímali čeští krajináři.

Cesta do Zaalpí byla zvláště v prvních dvou třetinách 19. století snem každého studenta umění. Itálie představovala sluncem prozářenou jižní krajinu, ale pro Středoevropana také vzdálené moře a ohromující sopky, starověké památky a věhlasná města, jež lákala nejen svou krásou, ale také slavnými stavbami, výtvarnými sbírkami a velkými uměleckými jmény. V centru zájmu stál Řím se svými kostely, kláštery, paláci, galeriemi a mnoha soukromými ateliéry těch nejvyhledávanějších evropských umělců, ale mimořádnému zájmu se těšily i Benátky, Neapol, Paestum, Capri a sicilské Syrakusy a Agrigento.

Práce umělců, které na těchto cestách vznikaly, tvoří rozmanitý konvolut; přenesou nás od vyprahlého hornatého vnitrozemí Campagne k mořskému pobřeží, představí městské veduty i pohledy na starobylé památky, z nichž mnohé díky probíhajícím archeologickým vykopávkám fascinovaly kulturní svět. Tváře italské krajiny vám představíme v dílech zapůjčených ze státních i soukromých sbírek; mnohá z nich nebyla po dlouhá desetiletí vystavena a byla známa jen ze starších výstavních katalogů nebo reprodukcí v dobových obrázkových časopisech. Návštěvníci se tak mohou těšit na obrazy Josefa Navrátila, Augusta Piepenhagena, Maximiliana Haushofera, Wilhelma Riedela, Aloise Kirniga, Jana Nowopackého, Michaela Haubtmanna a řady dalších.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pardubický kraj Akce v obci Hlinsko

Podobné akce

Ubytování v okolí akce 61. Výtvarné Hlinecko...

U tří jasanůLuže (16.3 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (19.8 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (20.8 km)