S mnohovrstevnatou tvorbou výtvarnice Zdenky Olivové se můžete seznámit na výstavě v domě U Rytířů. Kromě autorčiných malířských děl jsou na výstavě k vidění její vyřezávané loutky či objekty z keramiky. Pozornost je také věnována historickým panenkám a pokojíčkům pro panenky, jež Zdenka Olivová sbírá, studuje a opravuje.

Zdenka Olivová se narodila a dětství i dospívání prožila v Olomouci. Po studiích výtvarné výchovy a českého jazyka a literatury na Filozofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci přišla v nelehkém roce 1969 do Litomyšle. Od té doby se zapsala do dějin města nejen jako uznávaná výtvarnice, ale také jako nekompromisní pedagožka místní pedagogické školy. Své vlastní vzdělání si doplnila doktorátem z dějin umění, který ukončila disertační prací o malíři Antonínu Dvořákovi (1817–1881).

V malířské tvorbě se obrací především ke krajině a k prostředí, které ji obklopuje. Fascinuje ji architektura a místa s duchovní a historickou symbolikou. Rotundu svaté Kateřiny ve Znojmě, kostel Archanděla Michalea v Branné a podobu dalších historických památek ve svých dílech pouze nepopisuje, ale nachází v nich inspiraci pro vyjádření svého pohledu na svět.

Neutuchající tvůrčí energii autorka obrací také k dalším výtvarným technikám a postupům. Vytváří objekty z keramické hlíny inspirované světem zvířat, zejména nespoutaně svobodných, přesto přátelských koček. Práce se dřevem ji přivedla k tvorbě autorských loutek a loutkového betlému. Loutky nejen vyřezává, ale také je maluje a šije jim detailně propracované oděvy.   

Zájem o historické hračky přerostl u Zdenky Olivové ve sběratelství, především starožitných panenek a pokojíčků pro panenky. Ty citlivě opravuje, dotváří a vdechuje jim tak dávno ztracený život.

S autorčinými díly se návštěvníci městské galerie mohli každoročně seznámit během výstav „Výtvarná Litomyšl“ a také na výstavách litomyšlských betlemářů. Výstava Vibruji tedy žiji potrvá do 26. ledna 2020. Prohlídky za účasti Zdenky Olivové se uskuteční v sobotu 14. 12. 2019 od 14.00 a ve čtvrtek 23. 1. 2020 od 17.30.

Školy a skupiny s dětmi mohou výstavu navštívit v rámci lektorovaných programů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Litomyšl Akce v obci Litomyšl

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zdenka Olivová /...

U tří jasanůLuže (17.7 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.4 km)

Srub MidlaČenkovice (32.2 km)