Konec jedné epochy / Listopad 1989 v Litomyšli

Konec jedné epochy / Listopad 1989 v Litomyšli

Termín: 17.11.2019 12.1.2020

17lis - 12led celý den

Žánr: výstavy1989 sametová revoluce východní čechy zimní výstavy historie fotografie


Výstava seznamuje návštěvníky s obdobím od listopadu 1989 do červnových parlamentních voleb 1990. Představuje průběh událostí, které v Litomyšli vedly ke změnám v ovládání veřejného prostoru, z něhož byla postupně vytěsňována vládnoucí komunistická strana. Hosté mohou mj. zhlédnout řadu dobových fotografií a kreslených a tištěných plakátů, jimiž byl vyzdoben exteriér města.

Součástí výstavy jsou i dvě místní historické videonahrávky. První zachycuje demonstraci konanou 26. listopadu, druhá tzv. Svobodnou tribunu Občanského fóra, uskutečněnou za účasti herců Marty Vančurové a Jana Kačera 7. prosince 1989. Dále je ke zhlédnutí krátký film žáků ZŠ U Školek, připravený k 30. výročí listopadových událostí (viz dále).

Na odbornou část výstavy navazuje instalace interiéru, která navodí atmosféru života domácnosti v předlistopadovém období se zaměřením na studenty. Doprovodný program zahrnuje mj. Politické pexeso, oblíbenou společenskou hru, při níž si návštěvníci budou moci připomenout podoby československých politiků z přelomu 80. a 90. let 20. století, či možnost uvázat si pionýrský šátek a vyzkoušet plynovou masku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Konec jedné epochy /...

U tří jasanůLuže (17.8 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.7 km)

Srub MidlaČenkovice (32.1 km)