Staročeský masopust 2020 - Hamry u Hlinska

Staročeský masopust 2020 - Hamry u Hlinska

Adresa:

Hamry, různá místa

Termín: 8.2.2020
Vstupné:

zdarma

Žánr: ostatní akceMasopust karneval děti rodina zdarma folklor


MASOPUSTNÍ OBCHŮZKA
2020

sobota 8.2.2020

Počátky masopustu a masopustních obchůzek je třeba hledat v předkřesťanském kultu zimního slunovratu. Váha soudobého masopustu se ale přenesla na příchod nového vegetačního období, jarního novoročí. V lednu a v únoru se dokončovaly práce hospodářského roku. Domlacelo se obilí cepy, zpracovávala konopná a lněná příze. V životě lidí byl čas svateb, zabijaček, tancovaček, řady obchůzek s prvky koledy, hrály se divadelní scénky s masopustní tematikou. Zároveň se konaly přípravy k nadcházejícímu hospodářskému období, které začínalo jarními pracemi na polích.
Doba konání masopustu se určuje zpětným odečítáním podle lunárního roku.
Neděle po prvním úplňku následujícím po 21. březnu je nedělí velikonoční a 46 dní před ní je masopustní úterý. To zosobňuje konec masopustního období započatého na Tři krále (6. ledna).
V masopustní úterý před Popeleční středou by měl vyvrcholit masopust, o půlnoci se pochovávala "basa" a začínaly týdny předvelikonočního odříkání po období plném bujarého veselí.
Ale s rozdělením pracovní doby ve 20. století se masopustní obchůzky přesunuly na nejbližší předcházející sobotu a neděli.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Staročeský masopust...

U tří jasanůLuže (17 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (17.5 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (18.1 km)