27. 1. 2024, 10:00–15:30
Veselý Kopec
V sobotu 27. ledna se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci uskuteční první program roku 2024. Můžete zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Tradiční masopustní obchůzku na Veselém Kopci předvedou obyvatelé ze Studnice. V 10.00 hodin bude před statkem z Mokré Lhoty slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13.00 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko.

Zblízka uvidíte všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musíte připravit i na jejich žerty, ke kterým od pradávna patří např. pomazání obličeje zvláštním mazadlem.

V 15.00 hodin se masky shromáždí k závěrečnému obřadu, přednesou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek.

Po celý den můžete nahlédnout do zpřístupněných objektů, které budou otevřeny od 9.00 do 16.00 hodin, nebo si zakoupit upomínkové předměty a tiskoviny. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Masopust 2024 na...

U tří jasanůLuže (19.8 km)

Residence ArxChrudim (21.1 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (21.2 km)