Marie Fischerová-Kvěchová známá i neznámá…

Marie Fischerová-Kvěchová známá i neznámá…

Termín: 24.11.2018 27.1.2019

24lis - 27led celý den

Žánr: výstavyumění ilustrace literatura děti muzeum litomyšl východní čechy


Marie Fischerová-Kvěchová (1892–1984) byla česká výtvarnice, která se do povědomí široké veřejnosti dostala především jako ilustrátorka kouzelných knih pro děti.

Málokdo však zná i její další umělecká díla. Věnovala se rovněž figurální a portrétní tvorbě, namalovala řadu krajinomaleb či krásné akvarelové studie rostlin. Často se svojí rodinou cestovala a zážitky poté zachycovala na obrazech a akvarelech. Z etnograficky zajímavých oblastí Čech i Moravy pochází řada skic lidových krojů a nechybí ani obrázky inspirované přírodou. Její kresby našly uplatnění i v oblastech užitého umění, objevují se na dopisnicích, propagačních tiskovinách, kalendářích či dětských hracích kostkách. Malířka vytvářela také návrhy dětského oblečení a jídelních servisů, vystřihovací panenky či vystřihovací betlémy.

Výstava mohla vzniknout díky vstřícné spolupráci s rodinou Marie Fischerové-Kvěchové, se Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy (a autorkou libreta výstavy Bc. Markétou Urfusovou), s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Marie...

U tří jasanůLuže (17.8 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.7 km)

Srub MidlaČenkovice (32.1 km)