Až do 13. ledna roku příštího budou mít návštěvníci muzea příležitost virtuálně projít proměnou města, která se odehrála v osmičkových letech. Tedy, pro upřesnění – nejen v datech, která končí číslicí „osm“. Masarykovu návštěvu Svitav v roce 1929 prostě přesunout nelze, i když... při troše fabulace, mohla být v roce 1928 na Hradě připravována. Ale není to pouze 500 fotografi í, z čeho se výstava skládá. Například u vstupu bude poprvé k vidění tzv. Stochalwetzova ručně malovaná mapa města z roku 1848–49. Poničený, a tedy nevystavitelný originál o úctyhodné délce 2,3 metru, byl vyfotografován v původním rozměru. Nebo uvidíte autentický zápis Masaryka v pamětní knize, nebo model Rudoarmějce od Jiřího Marka. A naši filatelisté doplnili výstavu svými exponáty. Prvorepublikové pohlednice, razítka a poštovní známky z doby rodícího se státu a také exponáty pro nás nejcennější, ryze svitavské.

A pochopitelně nebude chybět dětský koutek s herními prvky, třebas v kulisách náměstí. Zkrátka, pro každého něco.

Co mají data 1538, 1648, 1848, 1888, 1918 a 1968 společného? Kromě toho, že jsou nezapamatovatelná? Ano, končí osmou. A protože se nacházíme ve věku fotografie, v němž je možné tvořit cokoliv, vybrali jsme z muzejního archivu na 500 fotografií a seřadili s popisem na 71 panelech. Ten příběh ukazuje proměny Svitav za posledních sto let, ojediněle i starší.

Nejstarším snímkem je skleněná deska pivovaru z roku 1888 a nejmladším radnice z roku 2018. Na některých panelech jste se podíleli i vy, kteří jste poskytli záběry z rodinného alba a darovali do našeho archivu. Takže: výstava nejen pro pamětníky, ale pro všechny, kteří mají rádi Svitavy začíná 28. října 2018, a to v rámci oslav vzniku republiky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pardubický kraj Akce v obci Svitavy

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Svitavské osmy

Zámek LetoviceLetovice (24.6 km)

Wellnesscentrum OhradaLetovice (26.9 km)

Wellness hotel BozeňovMaletín (26.9 km)