Já jsem… Zdeněk Nejedlý / Příběh tragédie jednoho moderního intelektuála

Já jsem… Zdeněk Nejedlý / Příběh tragédie jednoho moderního intelektuála

Termín: 10.11.2018 10.2.2019

10lis - 10úno celý den

Žánr: výstavyhistorie československo východní čechy muzeum litomyšl komunismus 1948


Městská galerie Litomyšl uspořádala ve spolupráci s Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR, v. v. i., Národním archivem a Regionálním muzeem v Litomyšli výstavu o kontroverzní osobnosti litomyšlského rodáka Zdeňka Nejedlého (1878–1962).

Představí ho nejen jako univerzitního profesora, historika, hudeb­ního vědce a zastánce národních tradic 19. století, ale také jako sympatizanta komunistických idejí, Stalinova obdivovatele a posléze i člena československých poválečných vlád, spoluodpovědného za dění po únoru 1948.

Nejedlý patřil k vědecké elitě. Měl hluboký vztah k Litomyšli a stopy jeho práce se zde objevují od přelomu 19. a 20. století až do konce jeho života. Od roku 1978 je zde symbolicky přítomen prostřed­nictvím sochy, již mu k oslavě 100. výročí narození postavilo vedení města. Postoj k ní dnes rozděluje veřejnost stejně, jako ji štěpil vztah k Nejedlému v době, kdy žil.

Součástí výstavy, k níž vyjde doprovodná publikace, je i zpráva o tom, jak se Litomyšlané dodnes vypořá­dávají s odkazem tohoto muže.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Já jsem… Zdeněk...

U tří jasanůLuže (17.8 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.7 km)

Srub MidlaČenkovice (32.1 km)