Dřevěné a mechanické betlémy

Dřevěné a mechanické betlémy

Termín: 24.11.2018 13.1.2019

24lis - 13led celý den

Žánr: výstavy


Na letošní vánoční výstavu jsme zapůjčili exponáty z Třebechovického muzea betlé-mů a z rodiny Sochorovy z Hradce Králové. Vybrali jsme jen betlémy dřevěné. Uvidíte figurky jak pestře malované, tak v přírodních odstínech, u nichž vynikne struktura několika druhů dřevin.

Betlémy budou různého stáří a velikosti i z různých míst. V rodině Sochorových jsou pokračovateli betlemářské tradice otec Martin a syn Jakub. Spolu opatrují a opravují starší jesličky rodinné i zakoupené a vytvářejí betlémy nové, mnohé z nich jako mechanické. Některé exponáty tak před vámi doslova ožijí. Zajímá vás, jak se uvádějí jednotlivé figurky do pohybu? Kolik součástek je potřeba k tomu, aby darovník chodil, anděl létal, rybář se plavil na loďce? Jestliže ano, pak budete mít možnost několik mechanismů sami vyzkoušet.

Pan M. Sochor připravil „stroječky“, které se uvádějí do pohybu kličkou a které slouží k tomu, aby návštěvník zkoumal tato jednoduchá technická řešení. VERNISÁŽ – DŘEVĚNÁ DÍLNA – DŘÍVKA*DRÁTKY*STROJEČKY Zahájení VÁNOČNÍ výstavy proběhne v sobotu 24. listopadu 2018 ve 13.00 hod., bude doplněno tvořivou dílnou. Adventní a vánoční čas otevřeme úvodním slovem a představením betlémů z rodiny Sochorovy. Poté se budete moci věnovat prohlídce výstavy a tvořivé činnosti. Podle předloh či vlastní fantazie vyrobíte z připravených materiálů malý betlém, dekoraci nebo vánoční dárek. Ti z vás, kdo mají duši kutila, jistě rádi proniknou do způsobu výroby pohyblivých mechanismů. Proto si – ve druhé části dílny – pod vedením pana Martina Sochora budete moci sestavit samostatný malý dřevěný mechanismus na kličku, který oživí andílka nebo betlémskou figurku.

Tato část dílny bude zpoplatněna, v ceně je veškerý materiál a pomůcky. Otevírací doba o vánočních svátcích 2018: 24. 12. - zavřeno 25. - 30. 12. - 10.00 - 16.00 hod. 31. 12. 2018 - zavřeno 1. 1. 2019 – zavřeno

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dřevěné a mechanické...

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.6 km)

U tří jasanůLuže (21.8 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (27.6 km)