Jana Bernartová / Hyperloop

Jana Bernartová / Hyperloop

Adresa:

Olomouc, Denisova 5

Termín: 17.1.2018 9.2.2018

17led - 9úno celý den

Žánr: výstavy


Výstava Jany Bernartové Hyperloop připravená pro olomouckou Vitrínu Deniska je jednou z trojice neoddělitelně spjatých, paralelně probíhajících prezentací, jimiž autorka uzavírá svůj dlouhodobý projekt zaměřený na zkoumání vlastností a možností zprostředkování digitální barvy.

Její zájem v něm poutá zejména základní modrá barva RGB barevného spektra. Technickými parametry přesně definovaný barevný odstín, pro který jsme doposud nenašli vhodný slovní popis, neboť všechna přirovnání vykazují nepřesnost, stejně jako výsledný vjem diváka závislý na typu a kvalitě zobrazovacího zařízení.

Nejbližším barevným ekvivalentem „výchozí modré“ ve fyzické podobě je po staletí užívaný pigment ultramarín – barva zatížená mnoha historickými, společenskými i náboženskými významy. S digitální modrou ji navíc spojuje zajímavý paradox. Je jím nemožnost přesné reprodukce do tištěné podoby.

Právě chyby vzniklé během převodu z jednoho média na druhé a neschopnost současných nosičů přenést konkrétní barvu v nezměněné podobě z virtuálního do reálného světa autorku přivedly k důslednému prověřování vlastností barev, ale především možností reprodukujících technologií.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jana Bernartová /...

Restaurace ARIGONEOlomouc (97 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (592 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.5 km)