Dílo měsíce: Mystické zasnoubení svaté Kateřiny

Dílo měsíce: Mystické zasnoubení svaté Kateřiny

Adresa:

Olomouc, Denisova 47

Termín: 24.11.2016

24listopad čtvrtek 16:30

Žánr: ostatní akce


Zahajujeme nový cyklus komentovaných prohlídek vybraných děl ve stálé expozici Arcidiecézního muzea. Jednou měsíčně, při příležitosti některých církevních svátků Vám představíme exponáty, které se ke svátku vztahují. Cyklus Dílo měsíce zahájíme u obrazu Mystické zasnoubení sv. Kateřiny (1675) Antonína Martina Lublinského.

V předvečer svátku Kateřiny Alexandrijské se na příkladu jednoho z nejstarších dochovaných domácích barokních obrazů seznámíme s kultem této mučednice, která patřila k nejuctívanějším křesťanským světicím. Její kult, rozšířený v západní církvi už od 11. století, se soustředil na její mučednictví, na mimořádné zázraky, které se jí přičítají, a v neposlední řadě na její učenost.

Právě pro ni se stala patronkou fakulty svobodných umění pařížské univerzity a později ochránkyní univerzit vůbec. Byla rovněž ochránkyní dívek a žen, což se projevovalo zejména v lidových zvycích, které si také přiblížíme. Komentovanou prohlídku vede Martina Potůčková. Rezervace nutná: pokladna@olmuart.cz | 585 514 190 Maximální počet návštěvníků: 20

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dílo měsíce:...

Restaurace ARIGONEOlomouc (180 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (731 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)