Kunqu opera: Pivoňkový pavilon

Adresa:

Olomouc, Polská 1

Termín: 2.11.2016
Vstupné:

200,-Kč v předprodeji, 250,- na místě

2listopad středa 19:00

Žánr: divadloopera


Konfuciův institut pri Univerzite Palackého v Olomouci si Vás dovoľuje pozvať na predstavenie najstaršej formy čínskej opery kunqu (昆曲, kchun-čchü). Northern Kunqu Opera Theatre predvedie hru "Pivoňkový pavilon". Anotace Děj hry se odehrává za dynastie Jižních Sungů (1127 – 1279). Jedná se o milostný příběh mezi Kráskou (Tu Li-niang) a bakalářem Liou Meng-mej.

Krásčin otec si přál, aby se učila feudálním „cnostem manželky“, ale ona o studium nejevila velký zájem. Její srdce toužilo po svobodě, proto i přes zákaz rodičů utekla do květinové zahrady obdivovat jaro. Pocítila však velký zármutek a vrátila se domů. Se vzpomínkou na jaro Kráska v zadumání usnula. Zdálo se jí, že se před Pivoňkovým pavilonem setkala s jakýmsi bakalářem a oba v sobě našli zalíbení.

Ačkoli byl sen krátký, Kráska na něj nemohla zapomenout. Tížena nevyslovitelným tajemstvím onemocněla a nakonec žalem zemřela. Krásku nechali podle jejího přání pochovat pod slivoní v zahradách za domem, kde její otec (Tu Pao) založil Chrám slivoňových květů a požádal taoistickou mnišku Kámen, aby o její hrob pečovala. Upřímnost citů nedala krásce odejít z tohoto světa, a tak jako duch bloudila zahradou, kde se jí podařilo opět setkat s mladíkem ze snu, který se přišel do chrámu zotavit z nemoci.

Tak se konečně poprvé setkali. Nakonec s pomocí lidí a květů Kráska ožila a už nikdy bakaláře Liou Meng-meje neopustila. Přeloženo z čínského originálu doc. Mgr. Davidem Uhrem, PhD. Anotace skupiny Northern Kunqu Opera Theatre bylo založeno v roce 1957 a je jedinou Kunqu operní a uměleckou organizací na státní úrovni na severu od řeky Jang-c´-ťiang v Číně. Během půl století vystupování se k divadlu přidalo mnoho vynikajících umělců.

Kromě tradičních her, divadlo vytvořilo a adaptovalo hry jako Princezna Wen-čcheng, Přeprava Ťing-niang tisíce mil, Kuan Chan-čching a jiné, a tak inovovalo a navázalo na tento druh umění v nové historické etapě. Divadlo hraje důležitou roli při podpoře a rozvoji opery Kchun-čchü v severní Číně. (ze stránek Národního centra múzických umění v Pekingu)

http://www.chncpa.org/ens/ycgp/jmxx/2016-04-11/994033.shtml Postavy a obsazení: Kráska (Tu Li-niang): Wej Čchun-žung Liou Meng-mej (Slivoň ze sna): Šao Čeng služka Jarní vůně (Čchun-siang): Wang Ťin Tu Pao – otec Krásky: Chaj Ťün matka Krásky: Paj Siao-ťün Květný soudce: Tung Chung-kang taoistická mniška Kámen: Wang I hrbáč Kuo: Čang Chuan Květný duch: Jü Süe-ťiao Režie: Cchao Wen-čen

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kunqu opera: Pivoňkový...

Theresian Hotel & SpaOlomouc (721 metrů)

Restaurace ARIGONEOlomouc (897 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.1 km)