Milena Lenderová: Přechodové rituály v dětství 19. století

Milena Lenderová: Přechodové rituály v dětství 19. století

Adresa:

Olomouc, Denisova 47

Termín: 12.5.2016

12květen čtvrtek 17:00

Žánr: ostatní akcepřednášky


Milena Lenderová: Přechodové rituály v dětství 19. století / narození, křest, první cesta do školy, první přijímání, puberta UMĚLECKÉ CENTRUM KONVIKT – KAPLE BOŽÍHO TĚLA | VSTUP VOLNÝ přednáška | součást doprovodného programu k výstavě Olomoucká obrazárna IV Obrat od klasického dějepisectví, který vedl k soustředění se na drobné příběhy a dějiny každodennosti, se v historických vědách objevuje od 70. let minulého století.

Výrazným fenoménem se v této sféře vědeckého zájmu stal pohled na období dětství. Hodnotu dětství v lidském životě objevili lidé překvapivě až v 19. století a začali jí pozvolna přikládat odpovídající důležitost. Dítě bylo pokládáno za zodpovědného, dospělého jedince až od 14 let, což byl výrazný posun oproti dobám minulým, které počítaly dětský věk pouze do 6 či 7 let.

V českém prostředí se tomuto tématu věnuje profesorka Milena Lenderová, která svou přednáškou propojí historické souvislosti s tématem zobrazování dítěte v umění, jak ho můžeme pozorovat na výstavě Olomoucká obrazárna IV. Profesorka Lenderová je autorkou mnoha publikací, které se soustředí především na problematiku historického postavení dítěte a ženy v období 19. století, ale také je odbornicí na česko-francouzské kulturní vztahy. Informace: Hana Lamatová | 585 514 174 | lamatova@olmuart.cz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Milena Lenderová:...

Restaurace ARIGONEOlomouc (180 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (731 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)