Opera Vesnický Trh: Jiří Antonín Benda

Opera Vesnický Trh: Jiří Antonín Benda

Adresa:

Šumperk, Komenského 312

Termín: 30.5.2022
Vstupné:

různá cenová pásma 350 /300 / 250 Kč

30květen pondělí 19:00

Žánr: koncerty


Novodobá premiéra komické opery skladatele J. A. Bendy Vesnický trh se odehraje v Šumperku. Na objednávku festivalu a u příležitosti 300 let od narození Jiřího Antonína Bendy (1722 – 1795) ji připravuje rezidenční soubor Musica Florea v čele s Markem Štrynclem a s plejádou dalších spolupracovníků a účinkujících. Opera se na českém území scénicky ještě neprováděla.

Opera Vesnický trh (Der Jahrmarkt / Der Dorfjahrmarkt / Lukas und Bärbchen) obsahuje po hudební stránce všechny potřebné složky vysoce kvalitního díla, včetně „extrémních“ nároků pěveckých partů, a to jak z hlediska náročné virtuozity, tak i poeticko-afektového přístupu. Hudba J. A. Bendy je v ní veselá, průzračná s jasnou melodickou linkou, radostná a na poslech velmi osvěžující.  Ve své době se tak připojil k proudu odlehčených zpěvoher, které nastupovaly po éře barokních statických oper. Traduje se, že si Bendovy skladby velice oblíbil i W. A. Mozart.

Děj opery:

Příběh se odehrává v kterési vesnici poblíž Lipska v den jarmarku. Mezi stánky se prochází plno lidí včetně zámeckého pána, který vzpomíná na šťastné mládí strávené v této vesničce. Od stánků zaznívá hlas prodavačky Lenky, která vychvaluje své zboží. Zastaví se u ní snoubenci Lukáš a Baruška, nevěsta vybírá ženichovi svatební klobouk. O chvíli později se Baruška ocitá uprostřed jarmarečního ruchu tváří v tvář zámeckému pánovi. Dívka ho upoutá svým půvabem a pán se jí vlídně vyptává na její osudy. Baruška si stěžuje, že její a Lukášovi rodiče se nemohou dohodnout na termínu svatby. Bojí se, aby je nestihlo podobné neštěstí jako dva jiné snoubence, které zasypalo kamení den před svatbou. Zároveň si dívka stěžuje na pánova bratrance – plukovníka, který se k ní chová velmi dotěrně. Zámecký pán Barušce radí, aby se s ním vypořádala jako s každým jiným, kdyby byl příliš drzý. K tomu se Barušce vzápětí naskytne příležitost. Plukovník se k ní přitočí a snaží se ji získat dary. Baruška rázně odmítá a dělá si z něj legraci. On se nenechá odbýt a snaží se ji políbit. Baruška oplatí rázným políčkem, on ji však políbí znovu, naneštěstí právě v momentě, kdy se objeví Lukáš. Ten se rozzuří a prohlásí, že už Barušku nechce nikdy vidět.

Účinkují:

režie: Magdalena Švecová, scéna: Václav Krajc, Jiří Blaha, kostýmy: Roman Šolc, Markéta Štormová

orchestr: Musica Florea, sbor: Collegium Floreum,  hudební nastudování, dirigent: Marek Štryncl

herecká role: Justin Svoboda

Sólisté:

Helena Kalambová

Eliška Minářová

Doubravka Součková

Miloš Horák

Vincent Ignác Novotný

Čeněk Svoboda 

Délka koncertu: 70 minut

Opera je zpívána česky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Šumperk Akce v obci Šumperk

Podobné akce

4květen sobota 20:30

Mig 21 - Olomouc

, Tř. 17 listopadu 43 Koncert

8říjen úterý 19:00

Ubytování v okolí akce Opera Vesnický Trh:...

Wellness penzion U JirsákaŠumperk (1 838 metrů)

Wellness Hotel DianaVelké Losiny (8.4 km)

Villa AurelieVelké Losiny (8.6 km)