Století relativity Staří mistři v novém

Století relativity Staří mistři v novém

Adresa:

Olomouc, Denisova 47

Termín: 25.10.2021 2.1.2022

25říj - 2led celý den

Žánr: výstavyumění muzeum Olomouc


Intervence současného umění v tradičně chronologicky či kontextuálně koncipovaných stálých expozicích jsou dnes již běžně používanou formou jejich aktualizace. Dočasné uzavření Arcidiecézního muzea Olomouc nám však nyní umožnilo vyzkoušet si trochu jiný způsob vystavování starého, moderního a současného umění. Pro několik vybraných děl, která jsou návštěvníci zvyklí běžně vídat v rámci expozic a výstav Arcidiecézního muzea, jsme vytvořili prostor v expozici Století relativity, zaměřené na umění 20. století. Věříme, že tento dialog napříč staletími dokáže zprostředkovat inspirativní umělecký zážitek.

V galerijní prezentaci se z obrazů, soch či předmětů uměleckého řemesla nutně stávají vždy autonomní artefakty, které se v rámci uměle sestaveného celku ocitají mimo svůj čas, prostor i funkci. Jejich původní význam by přesto neměl být opomíjen, výstavní prezentace, uskutečňující se jako součást určitého systematického řádu, však k němu může vždy přidat další.

Snahou našeho projektu je nabídnout divákům možnost zcela nového pohledu na známá umělecká díla. Domníváme se, že změna perspektivy vnímání, nečekaná setkání a vzájemné interakce mezi nimi, ať již v rovině výtvarné, významové, formální či žánrové, mohou aktivizovat a rozšířit nejen naše vědomí či nevědomí, ale přirozeně také umělecké dílo samo.

V expozici Století relativity jsme připravili celkem šest tematických zastavení, šest vybraných dvojic exponátů, šest vzájemných dialogů. První dvě dvojice jsou situovány do části instalace v prostoru Mansardy, věnované umění 1. poloviny 20. století, další čtyři pak návštěvníci naleznou v Obrazárně, kde je tradičně prezentováno umění 2. poloviny 20. století.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Století relativity...

Restaurace ARIGONEOlomouc (180 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (731 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)